Publicitate
Clubul Micilor Istorici
Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în colaborare cu Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor și cu sprijinul Consiliului Judetean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea, organizează și anul acesta „Clubul Micilor Istorici”, o activitate de educație nonformală care se adrese…
Meşteşugul lădăritului nu s-a stins la Budureasa. „Lădoaiele”, decorate cu motive populare și simboluri tradiționale, sunt o adevărată operă de artă locală
În inima Apusenilor, la Budureasa, meșteșugul lădăritului continuă să fie o tradiție vie, păstrată cu mândrie de către meșteșugarii locali. „Lădoaiele”, acele lăzi de lemn, sculptate manual, reprezintă un element de decor, dar și o parte esențială a patrimoniului cultural al regiunii.
Ce artiști vor cânta pe scenele românești în 2025
2025 aduce o mulțime de concerte şi festivaluri în România.
Doliu în comunitatea academică: A încetat din viață prof. univ. emerit dr. Vasile Muscă, una dintre cele mai respectate voci ale filosofiei românești
Comunitatea academică din România este în doliu după trecerea la cele veșnice, pe 1 ianuarie 2025, a prof. univ. emerit dr. Vasile Muscă, la venerabila vârstă de 80 de ani. Editura „Școala Ardeleană” și Fundația Culturală „Carpatica” au anunțat vestea tristă, ținând să îi aducă un ultim omagiu, c…
Prima premieră din 2025 a Teatrului „Regina Maria”: „Speranţa nu urcă niciodată cu liftul”, de Simona Mihuțiu
Teatrul „Regina Maria” deschide anul 2025 cu premiera spectacolului „Speranţa nu urcă niciodată cu liftul”, o piesă de teatru semnată de Simona Mihuțiu, medic și autor orădean prolific, care își face debutul în dramaturgie.
„Dansul nu este un hobby, este un dar pentru întreaga viață”
În luna ianuarie, Ars Nova Dance Studio din Oradea își deschide porțile pentru cei mici. Astfel, dacă ai un copil cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani, pasionat de mișcare, acum e momentul să-l înscrii la programul Ars Nova – „O săptămână gratuită de cursuri de dans”.
De sărbători, tinerii care au crescut în Italia colindă în română, dar vorbesc între ei în italiană: „Chiar dacă am cetățenia, n-o să mă simt niciodată italiancă. N-am avut o viață în România, dar nici aici n-am avut o viață ca un italian adevărat”
Am mers la Forlì, în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei, ca să documentăm pregătirile și sărbătoarea Crăciunului în diaspora. Am cunoscut aici două generații: părinții plecați din România la jumătatea anilor 2000 și copiii lor, născuți și crescuți în Italia, care au acum între 20 și 25 de…
Plugușorul, o comoară a patrimoniului cultural românesc
Plugușorul reprezintă unul dintre cele mai vechi și îndrăgite obiceiuri legate de sărbătoarea Anului Nou, având rădăcini în cultura agrară. Fiind un colind-ritual, Plugușorul poate fi considerat o manifestare folclorică complexă. Altădată era folosit un plug adevărat, împodobit cu crengi de brad …
Rezultatele Concursului Internațional de Artă Fotografică „Ce te legeni, codrule?”
Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA), în parteneriat cu Summit Agro România și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP), recunoscută de UNESCO, a organizat Concursul Internațional de Artă Fotograf…
Concert extraordinar de Anul Nou cu pianistul recordurilor mondiale, Thurzó Zoltán, la Oradea
Anul 2025 începe cu un concert dedicat iubitorilor de muzică clasică din Oradea. Pianistul Thurzó Zoltán, recunoscut la nivel mondial pentru performanțele sale și deținător al nu mai puțin de patru recorduri Guinness, va susține un concert dedicat operelor celebrilor compozitori Strauss. Evenimen…
Au trecut șapte ani de la dispariția Floricăi Duma. Moștenirea unei voci care a transformat chiuitul în artă
În acest an s-au împlinit șapte ani de la trecerea în neființă a Floricăi Duma, una dintre cele mai iubite interprete de muzică populară românească din zona Bihorului. Cariera ei s-a întins pe mai multe decenii. Florica Duma a avut o contribuție inestimabilă la păstrarea autenticității cântecului…
Aproape toate biletele la concertele de Anul Nou de la Filarmonica Oradea au fost vândute
Cu doar câteva zile înainte de debutul concertelor de Anul Nou, Filarmonica de Stat Oradea anunță că biletele sunt aproape epuizate. Cele trei spectacole festive vor avea loc pe 9, 10 și 11 ianuarie, începând cu ora 19, în sala de concerte a Filarmonicii.
„Rapsodia Bihoreană”, una dintre cele mai apreciate orchestre din țară. Povestea artiștilor care unesc România prin muzică
Orchestra „Rapsodia Bihoreană” este o adevărată emblemă culturală a județului Bihor, dar și un ambasador al folclorului românesc pe plan internațional.
Un sfert de veac de colaborare artistică între România și Japonia. Punte culturală între continente
Exemplu remarcabil de diplomație culturală. Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) marchează 25 de ani de colaborare fructuoasă între artiștii fotografi din România și Japonia.
Unic în Bihor. Concertul confesiunilor religioase, în centrul comunei Vadu Crișului, un exemplu de toleranță și unitate
De 27 de ani, comunitatea din Vadu Crișului oferă un exemplu unic în județul Bihor și, probabil, în întreaga țară, printr-un concert de colinde organizat în prima zi de Crăciun.
Obiceiuri de Crăciun în județul Bihor
Crăciunul, în județul Bihor, este o expresie a tradițiilor străvechi. În fiecare an, unele obiceiuri din Bihor reînvie, aducând bucurie în sufletele bihorenilor și păstrând viu un patrimoniu cultural deosebit.
Concursul Internațional de Artă Fotografică „Tradiții Populare Române și Maghiare” și-a desemnat câștigătorii
Ediția a XIII-a a Concursului Internațional al Artiștilor Fotografi Români și Maghiari de Pretutindeni, organizată de Asociația Euro Foto Art (AEFA) din Oradea, în parteneriat cu Summit Agro România și cu Asociația Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu” Craiova, Asociația „Dacica” Societatea Română de …
Programul expozițional actualizat al Muzeului Țării Crișurilor
La Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în perioada 23 decembrie 2024 – 12 ianuarie 2025, sunt disponibile numeroase expoziții, atât temporare, cât și permanente, organizate în mai multe locații. Orădenii și turiștii sunt invitați să exploreze patrimoniul cultural, istoric și natural …
Programul de Sărbători al obiectivelor Oradea Heritage
Programul de vizitare al obiectivelor turistice administrate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) – Casa Darvas-La Roche, Templul Francmasoneriei, Turnul Primăriei Oradea, Sinagoga Neologă Sion, Sinagoga Aachvas Rheim – în perioada 24 decembrie 2024…
Teatrul Regina Maria încheie anul 2024 cu o premieră națională: ELIF ȘI PLOAIA de Sami Ibrahim
Trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria se pregătește pentru premiera spectacolului „Elif și ploaia” de Sami Ibrahim, în regia lui Alex Ianăși, programată pe 21 și 22 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Transilvania.
Pompierii vă colindă. Concertul de colinde a ajuns la a VIII-a ediție
În seara de 23 decembrie 2024, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” vă invită să participați la un eveniment deosebit, care îmbină tradiția, bucuria sărbătorilor și spiritul comunității. Concertul de colinde al pompierilor militari orădeni, ajuns la cea de-a VIII-a ediție, va începe…