„Nuntașii Bihorului” sărbătoresc 60 de ani de tradiție și frumusețe folclorică. Spectacol aniversar la Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea
Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” aniversează 60 de ani de activitate neîntreruptă. Ansamblul este o adevărată emblemă culturală a județului nostru.
Evenimentul aniversar va avea loc joi, 19 septembrie 2024, la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. Liviu Buțiu și artiștii invitați, acompaniați de orchestra „Rapsodia bihoreană”, vor oferi un spectacol de excepție, menit să aducă în fața publicului frumusețea folclorului bihorean, cu muzică, dansuri și obiceiuri autentice.
60 de ani de tradiție
Fondat în anul 1964, Ansamblul „Nuntașii Bihorului” a reușit să devină, de-a lungul decadelor, un adevărat ambasador al culturii bihorene, reprezentând județul atât pe plan național, cât și internațional. Sub conducerea lui Mircea Popescu, un om de cultură din Bihor, regizor renumit, a lui Gábor Géza și Zsiga Horeva, ansamblul a promovat cântecele, jocurile și obiceiurile tradiționale ale Bihorului, păstrând viu spiritul autentic al zonei.
Spectacolul aniversar „Am fost ș-om fi neam de Nuntași” va aduce pe scenă dansatori și soliști ai ansamblului de ieri și de azi, precum și invitați speciali din alte zone ale țării. Printre aceștia, renumiții artiști Florentina și Petre Giurgi, din Maramureș, vor susține un recital de suflet. Soliștii invitați vor fi acompaniați de Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, dirijată de profesorul Liviu Buțiu.
Nuntă tradițională
Momentul central al serii va fi reprezentat de o punere în scenă a unuia dintre cele mai vechi și frumoase obiceiuri din Bihor – nunta tradițională. Cei prezenți vor avea ocazia să vadă, pas cu pas, cerutul miresei, chemătorii și alte momente de o rară frumusețe, toate însoțite de muzică și dansuri specifice, regizate cu măiestrie.
Ansamblul „Nuntașii Bihorului” a fost mereu un loc în care valorile autentice s-au întâlnit cu pasiunea și dăruirea unor generații întregi de artiști. De la dansatorii și soliștii consacrați, precum: Florica Bradu, Cornel Borza sau Alexandru Cărțiș, până la tinerii interpreți de astăzi, „Nuntașii” continuă să ducă mai departe tradiția bihoreană cu aceeași dedicare și respect.
Biletele pentru acest spectacol pot fi achiziționate de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, la prețul de 25 de lei, iar organizatorii îndeamnă bihorenii să vină în număr cât mai mare pentru a sărbători împreună acest moment special.
Acest eveniment este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, care, de-a lungul ultimilor ani, a fost un promotor activ al culturii tradiționale.
„Este un moment deosebit în istoria culturală a județului nostru. Ansamblul Nuntașii Bihorului nu este doar un simbol local, ci și un ambasador al tradițiilor noastre în toată țara și peste hotare. Vom continua să sprijinim astfel de proiecte, pentru că ele ne ajută să rămânem legați de rădăcinile noastre și de valorile care ne definesc”, a declarat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Această aniversare este o dovadă a continuității și a respectului pentru moștenirea culturală.
„În ultimii ani, Consiliul Județean Bihor s-a preocupat constant de recuperare, a promovarea și valorificarea obiceiurilor și tradițiilor noastre strămoșești. Vom continua să facem acest lucru pentru că suntem convinși de nevoia de a avea rădăcini sănătoase care să ne țină legați de pământul din care am fost făcuți. Iar aceste legături și aceste rădăcini sunt reprezentate de valorile noastre strămoșești, de obiceiurile noastre, de tradițiile noastre și de asemenea, suntem încredințați că omul are nevoie de o relație cu Dumnezeu, pe care trebuie să îl acceseze prin credință.
Consiliul Județean Bihor a organizat mai multe evenimente, mai multe concept, în acești ultimi ani („Bihorul colindă”, în două ediții, „Lumină din Lumină”, în două ediții) și vom continua în fiecare an să facem acest lucru. Anul trecut, județul nostru a luat hotărârea ca în fiecare an comunitatea bihoreană să își arate respectul și prețuirea față de acei bihoreni care, în cariera lor, au contribuit la frumosul care ne caracterizează ca bihoreni și ne-au făcut cinste în țară și în străinătate.
De aceea, anul trecut am organizat acel concept sub numele «Lioara Bihorului», în onoarea doamnei Florica Bradu, un artist de excepție al județului nostru, iar în cadrul acestui concept am sprijinit-o pe doamna Florica Bradu să-și editeze o carte de suflet cu întregul repertoriu.
Am organizat acel concert aniversar la teatru, transmis și la Televiziunea Română, și am organizat o lansare de carte atât aici, la Muzeul Țării Crișurilor, cât și pe holurile Parlamentului României.
Anul trecut am sărbătorit, așadar, o personalitate importantă a județului nostru. Ne-am gândit ca în acest an să sărbătorim, să ne arătăm prețuirea față de o instituție: Ansamblul «Nuntașii Bihorului», înființat în anul 1964, care împlinește 60 de ani de existență. În acești ani, Ansamblul a reprezentat cu cinste această comunitate, a adus peste tot obiceiurile specifice județului nostru, jocurile și cântecele din Bihor și din alte părți ale țării, fiind în acest fel ambasadori culturali pentru comunitatea noastră”, a spus Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Crina Dobocan