Skip to main content

Senatorul Adrian Hatos pune presiune pe miniștri în prima sesiune parlamentară. Salariile, pensiile și securitatea națională, în vizor

 |  Crina Dobocan  |  ,

În debutul noii sesiuni parlamentare, senatorul PNL de Bihor, Adrian Hatos, a adus în atenția Guvernului o serie de subiecte de maximă importanță, vizând salariile, pensiile și securitatea națională.

Hatos a adresat interpelări miniștrilor Muncii și Apărării, atrăgând atenția asupra unor inechități și riscuri ce necesită soluții urgente.

Salarii înghețate în cultură: personalul Direcțiilor Județene, exclus din majorări?

Prima interpelare a senatorului Adrian Hatos a vizat o problemă stringentă în sectorul cultural. În contextul modificărilor aduse de O.U.G. 53/2024 privind salariile angajaților din administrația publică, Hatos a semnalat o discriminare clară la adresa angajaților Direcțiilor Județene de Cultură (DJC), care sunt printre cei mai slab plătiți din întregul sistem bugetar.

În ciuda unor majorări salariale acordate altor categorii din administrația publică, personalul DJC a fost exclus, perpetuând astfel o inechitate care afectează grav nivelul de trai al angajaților din acest sector.

Senatorul a cerut explicații de la ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, solicitând o revizuire urgentă a ordonanței pentru a corecta aceste inegalități salariale și pentru a asigura echitatea între angajații din cultură și alte sectoare bugetare.

Pentru pensionarii din grupele speciale

Adrian Hatos a adus în discuție și impactul pe care Legea nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, îl are asupra pensionarilor din grupele speciale de muncă. Cei care au lucrat în condiții periculoase, în grupele I și II de muncă, se confruntă acum cu o stagnare a pensiilor și, pe termen lung, cu o reducere a valorii lor reale. Deși recalculările impuse de noua lege nu par să reducă nominal pensiile, senatorul atrage atenția că, fără indexări adecvate, pensionarii din aceste categorii riscă să fie dezavantajați semnificativ.

Noua lege a pensiilor afectează în mod particular angajații din grupele speciale de muncă I și II, care anterior beneficiau de condiții avantajoase pentru pensionare datorită riscurilor, naturii periculoase și solicitante a muncii lor și a dificultăților asociate cu aceasta. În urma recalculării efectuate de noua lege, multe dintre aceste avantaje au fost reduse sau  eliminate, ceea ce a condus la stagnarea potențială a creșterii valorii pensiilor pentru aceste categorii. Mai exact, punctele de stabilitate se atribuie doar în funcție de anii efectivi de contribuție astfel încât, comparativ cu alte categorii de pensionari, cei din grupele de muncă I și II pierd sume importante la recalculare. În termeni concreți, noua metodologie de calcul înseamnă înghețarea pensiilor lor pe termen lung. Nominal nu este o scădere, dar în termeni reali este o reducere treptată a pensiilor, având în vedere că nu beneficiază mai mulți ani de indexări. Acest lucru înseamnă că, în timp, pensiile lor efective pot ajunge să fie mai mici comparativ cu ce ar fi primit dacă legea pensiilor nu s-ar fi schimbat”, a explicat Adrian Hatos.

Hatos i-a solicitat ministrului Muncii soluții concrete pentru ajustarea formulei de recalculare a pensiilor și măsuri compensatorii care să prevină scăderea veniturilor pentru cei care au lucrat în condiții grele și periculoase.

Securitatea aeriană în colimator: dronele militare rusești, un pericol constant

Un subiect extrem de delicat abordat de senatorul Hatos este securitatea națională, în contextul recentelor violări ale spațiului aerian al României de către drone militare rusești.

Hatos a atras atenția asupra necesității stringente de a reforma cadrul legislativ în domeniul apărării pentru a permite doborârea dronelor militare care încalcă spațiul aerian național în timp de pace.

Adresându-se ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, Hatos a întrebat când vor fi introduse în Parlament modificările legislative necesare pentru protejarea eficientă a suveranității naționale. De asemenea, senatorul a cerut detalii despre măsurile pe care România le va susține în cadrul NATO pentru a contracara astfel de incidente pe flancul estic al alianței.

Aceste întrebări vin într-un moment critic, când războiul din Ucraina și atacurile repetate asupra teritoriului său aduc riscuri tot mai mari și pentru România. În opinia senatorului Hatos, răspunsurile clare și măsurile ferme sunt esențiale pentru a asigura securitatea cetățenilor și integritatea teritorială a țării.

Nevoia de reformare a cadrului legislativ în domeniul apărării este un subiect care a fost abordat și prin intermediul întrebării pe care senatorul Hatos a adresat-o ministrului Apărării în luna aprilie 2024, când l-a interpelat cu privire la cele patru legi care necesită modificare și/sau completare și de care armata română are nevoie pentru a putea doborî eficient dronele străine care intră ilegal în spațiul aerian al țării (Legea Apărării Naționale – adoptată în 1994 și modificată ultima dată în 2011, Legea de organizare și funcționare a Ministerului Apărării Naționale – adoptată în 2006 și modificată ultima dată în 2017, Legea privind Regimul Armelor și Munițiilor – adoptată în 2011, Legea privind combaterea Mijloacelor Aeriene – adoptată în 2001 și modificată în 2004).

Crina Dobocan
Foto: Facebook Adrian Hatos