Universitatea din Oradea este gazda celei de-a doua întâlniri a entităților implicate în proiectul european DIGI4Care, un proiect în domeniul sănătății digitale. În cadrul evenimentului, orașul a primit deja 45 de reprezentanți din partea unor universități, organizații neguvernamentale și unități medicale din opt țări europene.
Proiectul DIGI4Care, intitulat „Transfigurarea traseelor pacienților prin inovare digitală în domeniul sănătății, în regiunea Dunării”, face parte din Strategia UE pentru regiunea Dunării și vizează îmbunătățirea traseului pacienților prin soluții digitale inovatoare și utilizarea inteligenței artificiale. Universitatea Semmelweis din Ungaria este liderul proiectului, care beneficiază de un buget de 2,3 milioane de euro și se desfășoară pe o perioadă de 30 de luni.
Proiectul reunește 12 organizații partenere din opt țări: Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Austria, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, România și Ucraina.
„Scopul principal este dezvoltarea unui model de îngrijire integrată, susținut de tehnologie digitală, pentru tratarea unor afecțiuni precum diabetul, bolile cardiovasculare, boala Alzheimer, demența și alte tulburări cognitive. Astfel, se urmărește reducerea decalajelor digitale între țările membre mai noi și cele mai vechi ale Uniunii Europene, dar și între țările non-UE din regiunea Dunării”, anunță Biroul de presă al Universității din Oradea.
Universitatea din Oradea, partener cheie în acest proiect, organizează marți, 17 septembrie 2024, începând cu ora 11:00, o întâlnire informală cu coordonatorii proiectului, în Aula Magna a instituției de învățământ.
DIGI4Care își propune să testeze, valideze și integreze soluții digitale inovatoare în domeniul sănătății. În plus, proiectul urmărește creșterea colaborării între statele din regiunea Dunării, promovând schimbul de cunoștințe și inovația. Astfel, se dorește implementarea unui plan de acțiune care să contribuie la modernizarea sistemelor de sănătate și la îmbunătățirea calității vieții pacienților care suferă de afecțiuni cronice.
Partenerii ai proiectului:
Lider de proiect: Universitatea Semmelweis -UNGARIA.
2. PP. Gottsegen György National Cardiovascular Institute,
3. PP. Austrian National Public Health Institute,
4. PP. Ludwig Boltzmann Institute Digital Health and Patient Safety,
5. PP. Prague University of Economics and Business,
6. PP. NGO Future Medical Leaders,
7. PP. University of Oradea,
8. PP. Hospital Consulting SRL,
9. PP. Digital Health and Innovation Cluster Bulgaria,
10. PP. Kelvin Health Inc.,
11. International Family Medicine Clinic for Internally Displaced People, INTERFAMILY Clinic,
12. PP. Research And Technological Development Association in Health – Health RTD Cluster.
Crina Dobocan