Skip to main content

Cod galben de inundații în Bihor. Reguli pentru siguranța populației

 |  Crina Dobocan  | 

În contextul precipitațiilor abundente din ultimele zile și riscului crescut de inundații, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ploi pentru regiunea Crișana și județul Bihor. Direcția de Sănătate Publică Bihor îndeamnă populația să respecte măsurile preventive necesare pentru a proteja sănătatea publică și a reduce riscurile asociate inundațiilor.

Astfel, DSP Bihor recomandă să evitați consumul de apă din surse nesigure.

„În caz de inundații, sursele de apă potabilă pot fi contaminate. Folosiți doar apă îmbuteliată sau apă verificată. Apa de rețea trebuie fiartă. Dacă aveți acces doar la apă din rețea, aceasta poate fi consumată după fierbere și răcire naturală”, a spus dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

În plus, bihorenii sunt sfătuiți să dezinfecteze apa chimic.

Dacă fierberea nu este posibilă, trebuie folosite preparate cu clor pentru a elimina bacteriile și virușii din apa contaminată. Un alt sfat se referă la depozitarea corectă a apei – în recipiente curate, pentru a preveni contaminarea.

În zonele unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităților publice. Folosiți apă nepotabilă pentru curățenie. Apa nepotabilă poate fi utilizată doar pentru curățenie și igienă, în combinație cu detergenți”, spune șefa DSP Bihor.

Pentru siguranța alimentară

Spălați-vă mâinile frecvent cu apă și săpun. În lipsa apei curate, utilizați soluții dezinfectante pe bază de alcool. Hrăniți copiii și bebelușii doar cu apă sigură microbiologic.
Gătiți alimentele corespunzător și păstrați-le la o temperatură adecvată pentru a preveni alterarea acestora. Păstrați alimentele neperisabile în spații uscate și sigure, protejându-le în recipiente închise”, mai îndeamnă reprezentanții DSP Bihor.

Oamenii sunt, de asemenea, îndemnați să respecte instrucțiunile autoritățile, să asculte buletinele de știri și să respecte orice recomandare privind evacuările, restricțiile de circulație și posibilele întreruperi ale curentului electric sau ale alimentării cu apă.

Evitați deplasările în zonele afectate. Nu încercați să traversați drumuri sau poduri inundate, deoarece chiar și o mică adâncime poate prezenta un pericol grav pentru vehicule sau pietoni.
Supravegheați copiii. Nu permiteți copiilor să se joace în apropierea zonelor inundate, unde riscul de accidente sau contaminare este crescut. Aveți grijă de persoanele vulnerabile. Verificați regulat starea de sănătate a persoanelor în vârstă sau cu nevoi speciale și asigurați-vă că au acces la apă, alimente și medicamente
”, mai precizează dr. Rahotă.

Totodată, în caz de simptome, precum: febră, diaree sau vărsături, oamenii trebuie să solicite ajutor medical.

Crina Dobocan
Foto: Europa Fm