Casa hobbiților din Ardeal, ridicată de Boierul Ilie. Locul este superb și unic în Europa
Turiștii care ajung la Sibiu trebuie să se oprească la cel mai nou obiectiv turistic din zonă. „Casa hobbiților”, unde gazdă este Boierul Ilie, s-a deschis în august 2023.
Amenajată la intrarea în Cisnădioara dinspre Cisnădie, la doar câțiva pași de biserica fortificată, „Casa hobbiților” a pornit de la ideea și proiectul antreprenorului Emil Ilie Bratu. Acesta s-a mutat acum 20 de ani la Sibiu și de peste șapte ani lucrează la construcția acestui obiectiv turistic.
Obiectivul de la Cisnădioara a fost inaugurat în 2023
„Locuiesc în Sibiu din 2001 și prima oară am ajuns în Cisnădioara în 2008, când am venit în vizită la un coleg. Pur și simplu m-am îndrăgostit de zonă și de natura de aici, încă din acea clipă am început să caut un teren în localitate. În 2015 am reușit să găsesc unul pe criteriile și bugetul meu, așa am cumpărat acest teren de aproximativ 6.000 de metri pătrați. Mi-am dorit să am liniște, să stau departe de agitație, de oameni. Scopul inițial a fost să trăiesc aici alături de familie, în tihnă, eventual să fac o pensiune și să închiriez din când în când”, a explicat pentru Turnul Sfatului antreprenorul originar din Rm. Vâlcea.
Acesta și-a dat seama că stilul lui de viață din Cisnădioara nu este foarte diferit de cel al unui hobbit din celebrul film „Stăpânul Inelelor”. Așa că a început să se intereseze cum ar putea construi o casă cât mai apropiată de cea pe care toți am văzut-o în cinematografe.
„Visul meu dintotdeauna a fost să trăiesc ca la țară, să am curte, grădină, verdeață, să cultiv propriile mele legume, să stau la aer curat… și mi-am dat seama că ce am eu aici seamănă mult cu povestea din film. Gândiți-vă cum sunt ilustrați hobbiții în film și carte. Așa mi-a venit ideea să amenajez zona și să caut un proiect de casă în scop turistic”, a mai povestit cel care își spune Boierul Ilie.
„Boierul Ilie era bunicul meu, el chiar a fost boier pe vremuri. Oamenii în sat, când îl vedeau, așa îl strigau: Să trăiești, boierule! În cinstea lui am decis să numesc acest obiectiv turistic ”Boierul Ilie”, îmi doresc ca cine vine în vizită să vină la mine acasă, eu locuiesc aici, nu te duci ca la muzeu”, spune antreprenorul.
„Casa hobbiților” de la Cisnădioara are o suprafață de peste 600 metri pătrați, dintre care nouă camere sunt amplasate exact ca în celebra peliculă. Pentru amenajarea peisagistică s-au adus aproape 700 camioane de pământ. La detalii au lucrat inclusiv meșteri fierari – cum este ușa rotundă de la intrare, din lemn masiv – cât și artiști.
Casa Hobbiților poate fi vizitată cu o taxă de 20 de lei
„Nici modelul din Noua Zeelandă, creat în urma filmului, nu este atât de detaliat și are un număr uriaș de vizitatori. Acolo este doar un deal cu ferestre și o singură cameră are ușa deschisă să poți privi înăuntru. Restul sunt decoruri cinematografice”, spune Emil Ilie Bratu.
Turiștii care ajung acolo pot bea sau lua masa la terasa în aer liber, organizată în livadă. De asemenea, pot fi făcute plimbări în jurul proprietății pe poteci special amenajate.
La Sibiu mai există astfel de obiective turistice, cel mai cunoscut fiind Castelul de Lut.
„Crâșmarii noștri de la Cafe Cisnadioara vor fi la dispoziția voastră să va facă să va simțiți că niște boieri. Circulă vorba că avem cea mai bună cafea din Cisnădioara, haideți să probați.
De asemenea fiecare oaspete de la Boierul Ilie are posibilitatea să adopte o carte din camera noastră de lectură. Am primit o donație impresionantă de cărți, mulțumim mult!
Boierii se trezesc de obicei mai târziu astfel va așteptăm în fiecare zi de la: 10:00 – 20:00.
Locația: Cisnadioara, Sibiu (la câteva minute de mers cu mașină din orașul Sibiu).
Tarife de intrare: Gratuit (sub 4 ani), 10 lei (4-10 ani), 20 de lei (+11 ani)”.
Sursa: Clujenii.ro