Anuala de Artă și Știință Neo ArtConnect 2024, la Oradea. O întâlnire între artă și Știință

Anuala de Artă și Știință Neo ArtConnect 2024 promite să provoace și să inspire publicul din Oradea și nu numai.
Oradea, un oraș cu o bogată tradiție culturală, găzduiește în perioada 1 – 31 august 2024, Anuala de Artă și Știință „Neo ArtConnect” (NAC) 2024. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Oradea Heritage, include o serie de expoziții și instalații unice ce vor avea loc la Casa Darvas-LaRoche și în pasajul Madach.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 1 august, la ora 19:00, la Casa Darvas-LaRoche. Curatoarele Anca Boeriu și Andreea Sandu vor prezenta publicului conceptul expozițional „Changing Environments”, ce aduce în discuție impactul umanității asupra planetei și influența noilor tehnologii asupra vieții cotidiene.
Instalații și artiști participanți
Publicul va avea ocazia să exploreze o instalație pop-up realizată de Lazlo Aletta, în parteneriat cu Universitatea din Oradea, sub coordonarea decanului Corina Andor.
Expozițiile, care combină arta și știința, vor include lucrări ale artiștilor Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Marina Oprea și Mihaela Pop, selectate din cadrul proiectelor câștigătoare ale Burselor NAC și din secțiunea de artiști emergenți din acest an.
O atracție specială a expoziției de la Casa Darvas-LaRoche este instalația „Bright Women Round Table” creată de Alina Rizescu, alias Rizi. Aceasta prezintă cinci dintre cele mai mari românce – Smaranda Brăescu, Cecilia Cuțescu Storck, Sofia Ionescu, Maria Tănase și Elena Ghica – într-o conversație virtuală generată de AI, oferind vizitatorilor o incursiune în viețile și carierele lor.
În pasajul Madach, arta și știința se îmbină în instalația de eco-artă și light-art „Inima Orașului”, realizată din papier-mâché și hârtie reciclată de Anca Boeriu și Andreea Sandu. Aceasta explorează modul nostru de adaptare și relaționare cu mediul urban.
Perspective socio-culturale
Tema „Changing Environments” își propune să creeze un spațiu de dezbatere asupra impactului socio-cultural al schimbărilor tehnologice și climatice, precum și al conflictelor armate din apropierea țării noastre.
„Schimbările majore ale societății contemporane, datorate dezvoltării tehnologiei și a noilor inteligențe artificiale, schimbărilor climatice și celor de mediu, dar și conflictelor armate, influențează profund toate aspectele vieții noastre”, afirmă curatoarele Anca Boeriu și Andreea Sandu.
Program
Expozițiile pot fi vizitate la Casa Darvas-LaRoche și în pasajul Madach de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00. Luni, expozițiile sunt închise. Intrarea este gratuită, oferind astfel accesul liber tuturor doritorilor.
Anuala de Artă și Știință NAC 2024 se extinde în 11 județe, iar programul complet al evenimentului poate fi consultat pe platforma neoartconnect.ro. Parteneriatul cu UNITH2B architects, prin arhitectele Hildegard Brandl și Anca Brandiburg, a contribuit la secțiunea de arhitectură a acestei ediții, aducând o perspectivă interdisciplinară asupra temei centrale.
Teodora Mihai