Skip to main content

Termoficarea din Oradea va beneficia, în trei ani, de 25% aport geotermal

 |  Redacţia  | 

Anul 2024 a însemnat, pentru societatea de termoficare a municipiului Oradea, reducerea pierderilor pe rețele de la 29% în 2023 la 26,4%, datorită investițiilor în rețele, ponderea energiei termice vândută din geotermal a crescut de la 8% din total energie vândută la 11%, cu perspectiva de a ajunge la 25% în următorii trei ani, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, directorul general al SC Termoficare SA, Călin Ungur.

Am prins un an întreg de funcționare cu stația geotermală de la sala polivalentă, ceea ce se vede în realizările anului, în sensul că energia termică vândută din energia geotermală a crescut de la 8% din totalul energie vândută la 11% față de 2023. Ne așteptăm, ca anul acesta, având în vedere că va intra și Stația din cartierul Nufărul în funcționare și va porni și stația geotermală din Ioșia Sud, realizată în zona fostei poligrafii, să crească undeva spre 15% energia termică vândută din energie geotermală din total energie vândută”, a declarat directorul general cu ocazia prezentării raportului pe anul 2024, alături de directorul financiar al societății, Nadia Haș.

Investițiile realizate în stațiile geotermale vor duce și la scăderea plăților pentru certificatele CO2, deoarece energia obținută din apă geotermală și pompe de căldură nu implică folosirea gazului, deci nici cheltuieli pentru aceste certificate.

Potrivit lui Ungur, a fost un an bun din punct de vedere al funcționării, în sensul în care nu au fost avarii majore, cu opriri ale furnizării doar pe zone mici, nu au fost magistrale care să fie oprite și care să dureze mai multe zile.

Deranjamentele locale au fost cauzate, în principiu, de lucrările care s-au finalizat în cursul anului, mai ales pe zonele unde s-a trecut de la varianta de alimentare din distribuție la varianta cu module.

Datorită investițiilor de peste 200 de milioane de euro, Oradea are, în prezent, o rețea primară de termoficare reabilitată aproape de 90%, urmând în cursul anului alte investiții în 42 de puncte termice, rețele de distribuție, înlocuirea blocului I cu patru motoare termice etc, astfel încât tot orașul va fi deservit cu instalații noi.

În general, există un trend crescător al contractelor de furnizare a agentului termic încheiate cu populația și agenții economici din oraș. În 2024 s-au racordat alte 1.067 de apartamente, numărul total al acestora fiind de 68.491 apartamente, 4.051 de case, adică 75% din populație, 1.769 de agenți economici și 121 de instituții publice.

Conform declarațiilor directorului general, cu cei 405 lei/gigacalorie, Oradea se poziționează între orașele cu cele mai mici prețuri plătite de populație.

Având în vedere evoluția prețurilor la tot, eu aș zice că ar fi o realizare și să menținem la nivelul actual prețurile pe care le avem. Nu știm cum va evolua gazul, certificatele care se estimează că vor ajunge la 100 de euro/certificat. Depinde de evoluțiile gazului, energiei electrice, de certificate”, a precizat Călin Ungur.

Ca influențe negative asupra activității de anul trecut au fost menționate: impredictibilitatea piețelor la gaze naturale, energie electrică, certificate EUA, sezoane de încălzire tot mai scurte și temperaturi medii tot mai ridicate.

Provocările anului trecut, ‘ce pot fi preluate copy-paste pentru anul acesta’, a subliniat Nadia Haș, au constat în integrarea noilor investiții în SACET, lipsa forței de muncă calificate în zona de producție și exploatare rețele, dar și fluctuațiile de personal, negocierile de contracte de gaz la prețuri avantajoase, achiziția certificatelor de CO2, asigurarea resurselor financiare necesare derulării în bune condiții a activității curente a societății și plata redevenței către primărie (din care se finanțează investițiile în sistem).

Sursa. AGERPRES