Skip to main content

Priorităţile conducerii Consiliului Judeţean în noul mandat

 |  Redacţia  | 

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Mircea Mălan, a menţionat, luni, în noul Consiliu Judeţean, priorităţile noului mandat, între acestea fiind continuarea marilor proiecte de infrastructură.

Începând de astăzi (luni – n.r.), după depunerea jurământului şi constituirea consiliului judeţean, ne revine nouă tuturor şi fiecăruia dintre noi în parte să arătăm ce ştim să facem cu încrederea pe care bihorenii ne-au acordat-o în ziua alegerilor şi avem multe lucruri de făcut împreună!”, le-a spus vicepreşedintele reales al CJ Bihor, Mircea Mălan, alături de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan (la al doilea mandat), şi noul vicepreşedinte CJ, Horea Abrudan.

Prezentând viitoarele proiecte pentru următorii patru ani, Mircea Mălan a preluat atribuţiile de preşedinte interimar, în locul lui Ilie Bolojan, candidat pe prima poziţie pentru Senatul României la alegerile parlamentare din 1 Decembrie.

De altfel, însuşi Bolojan anunţase anterior că „judeţul va rămâne pe mâini bune” după eventuala sa plecare în Parlament.

Proiecte

În cuvântul său adresat consilierilor, Mălan a arătat că, în primul rând, CJ Bihor trebuie să continue marile proiecte de infrastructură ce se realizează în prezent.

„Finalizarea lucrărilor la inelul Metropolitan, finalizarea lucrărilor la centura Biharia, la drumul de legătură dintre Paleu şi Biharia, finalizarea lucrărilor la drumul judeţean Tinca- Salonta, lucrările care vor începe în următoarea perioadă la realizarea pasajelor subterane şi supraterane din Oradea şi din zona limitrofă a oraşului Oradea, drumul de legătură între judeţul Bihor şi judeţul Cluj, respectiv Alba prin munţii Apuseni, de la Padiş la lc Ponor”, a enumerat acesta.

De asemenea, Mircea Mălan a anunţat că se va depune, în zilele următoare, spre finanţare din fonduri europene, proiectul reţelei „tram-train”, în valoare de peste 200 de milioane de euro, un proiect în premieră pentru România. Reţeaua ar asigura un transport facil, mai rapid, mai sigur şi mai puţin poluant pentru locuitorii oraşului şi ai comunelor din Zona Metropolitană.

Ne propunem, în parteneriat cu Primăria Oradea, să conectăm liniile de tramvai din Oradea cu liniile de cale ferată, inclusiv cu două tronsoane care astăzi nu se află în funcţiune, tronsonul Oradea – Băile Felix, respectiv Oradea – Toboliu şi realizarea a două tronsoane noi spre Borş, respectiv spre Aeroportul din Oradea„, a explicat Mălan.

Aeroport și parcuri industriale

CJ Bihor va continua să operaţionalizeze Aeroportul din Oradea, punând în valoare investiţiile semnificative care au fost făcute în mandatul trecut, şi va finaliza cele patru parcuri industriale din Beiuş, Ştei, Aleşd şi Marghita pentru a asigura o dezvoltare integrată a judeţului din punct de vedere economic şi pentru a aduce locurile de muncă mai aproape de bihoreni.

De asemenea, se va desfăşura pe mai departe programul multianual prin care CJ Bihor a sprijinit introducerea şi extinderea reţelelor de gaze naturale în judeţ, în parteneriat cu primăriile. Mircea Mălan a amintit aici şi programul multianual, demarat de două luni, prin care CJ sprijină comunele şi oraşele judeţului să îşi finalizeze investiţiile demarate prin PNDL 1 şi PNDL 2 în reţele de apă şi canalizare, începute cu mai bine de 10 ani în urmă şi care, probabil, nu vor putea fi finalizate fără intervenţia şi sprijinul administraţiei judeţene.

Curățenie și plantări de copaci

O atenţie deosebită va fi acordată, în continuare, curăţeniei, chiar dacă judeţul a devenit „un exemplu de bună practică”, fiind singurul din România unde se colectează deşeurile pe şase fracţii separat şi care are 16 centre de depozitare cu acord voluntar deja finalizate.

Nu în ultimul rând, a arătat vicepreşedintele CJ, conducerea judeţului va continua investiţiile începute în infrastructura turistică la Şinteu, Auşeu, Bratca, Şuncuiuş, Vadu Crişului şi Dobreşti, dar şi în proiectele de suflet începute de câţiva ani, cum sunt „Bihorul colindă”, „Lumină din Lumină” sau „Bihorul plantează”.

Vom planta cinci hectare de pădure, în parteneriat cu Romsilva şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi vom planta 100 de copaci ornamentali în campusul universitar din Oradea cu ajutorul studenţilor„, a precizat Mălan.

Totodată, el a amintit că a fost demarat un proiect adresat tuturor copiilor din judeţ, „Bihorul prin ochii copiilor noştri”, pentru educaţia civică şi ecologică.

Toate aceste lucruri, a spus Mălan în încheiere, rămân prioritare pentru noul mandat şi nu se pot face decât împreună.

În ce ne priveşte, vă asigurăm că nu vom uita încrederea pe care oamenii ne-au acordat-o, că nu vom uita jurământul pe care l-am depus astăzi în faţa bihorenilor şi vom încerca să ne facem datoria cât mai bine cu putinţă pentru ca oamenii din acest judeţ să trăiască mai bine„, a conchis vicepreşedintele.

Sursa. AGERPRES