Skip to main content

Mesajul prefectului de Bihor, Marcel Dragoș, de Ziua Națională a României

 |  Crina Dobocan  | 

România nu este doar un loc, ci un sentiment, un dor, o promisiune” – prefectul Marcel Dragoș

Astăzi, la peste un secol de la Marea Unire de la Alba Iulia, românii se adună din nou sub culorile tricolorului pentru a celebra Ziua Națională a României.

În discursul ținut în cadrul festivităților dedicate Zilei Naționale, Prefectul Marcel Dragoș a subliniat importanța unității, a sacrificiului și a valorilor care ne definesc ca popor.

La peste un secol de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, locul unde visul de veacuri al unității românești a prins viață, ne adunăm cu mândrie sub culorile tricolorului – simbol al libertății, unității și al identității noastre naționale”, a declarat prefectul, subliniind că ziua de 1 decembrie 1918 reprezintă un moment definitoriu în istoria națională.

În discursul său, Marcel Dragoș a adus un omagiu celor care, acum 106 ani, la 1 decembrie 1918, au transformat visul de veacuri al românilor în realitate. Prefectul a amintit de curajul și sacrificiul celor prezenți la Marea Adunare Națională, dar și de importanța unității.

Străbunii noștri au avut curajul și înțelepciunea să scrie una dintre cele mai frumoase pagini din istoria noastră. Prin sacrificiu, credință și hotărâre, românii au dovedit că, atunci când suntem uniți, suntem de neînvins”, a mai spus Dragoș.

Mesajul prefectului a fost și un apel la solidaritate în contextul provocărilor actuale.

România este stat naţional, suveran, independent, unitar și indivizibil, iar astăzi, în fața provocărilor lumii moderne, chemarea la unitate este mai actuală ca oricând”, a subliniat acesta.

Valori fundamentale

Marcel Dragoș a evidențiat importanța jertfei soldaților români în timpul Primului Război Mondial și rolul esențial al liderilor politici ai vremii, precum Ionel Brătianu și Iuliu Maniu, în recunoașterea internațională a Statului Român.

Negocierile de Pace de la Paris au fost o dovadă a măiestriei diplomatice a României și a înțelepciunii conducătorilor vremii, care, din patriotism și motivați de interesele naționale, au pus binele comun al patriei înaintea intereselor proprii”, a arătat prefectul Bihorului.

În încheierea mesajului său, prefectul a transmis un îndemn către toți românii să contribuie activ la bunăstarea țării, să muncească cu cinste și să păstreze vie dragostea pentru națiune și identitate.

Astăzi, oriunde v-ați afla, fie că sunteți acasă sau în străinătate, să purtați în suflet România. Pentru că România nu este doar un loc, ci un sentiment, un dor, o speranță, o promisiune. Să ne cinstim înaintașii prin faptele noastre și să lucrăm împreună pentru binele tuturor românilor”, a mai adăugat acesta.

Redăm în întregime mesajul prefectului Bihorului:

Preasfințiile voastre, Preacucernici părinți,
Onorate oficialități militare și civile,
Distinși invitați,

Dragi bihoreni, Dragi români,

La peste un secol de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, loc în care s-a înfăptuit prima unire a românilor de către Mihai Viteazul, în anul 1600, ne adunăm cu mândrie sub culorile tricolorului – simbol al libertății, unității și al identității noastre naționale, pentru a celebra Ziua Națională a României. Este ziua în care visul de veacuri al unității românești a devenit realitate.

Acum 106 ani, în acea zi sfântă de 1 decembrie 1918, reprezentanții românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș au proclamat unirea cu România, într-un act de curaj, solidaritate și sacrificiu. Străbunii noștri au avut curajul și înțelepciunea să scrie una dintre cele mai frumoase pagini din istoria noastră, declarând Marea Unire. Prin sacrificiu, credință și hotărâre, cei peste 100.000 de români prezenți, cât și toată suflarea românească din toate colțurile țării au dovedit că, atunci când suntem uniți, suntem de neînvins.

România este stat naţional, suveran, independent, unitar și indivizibil, iar astăzi, în fața provocărilor lumii moderne, chemarea la unitate este mai actuală ca oricând. De Ziua Națională, să ne amintim că România este mai mult decât un loc pe hartă – este patria și familia noastră, limba noastră, tradițiile și visurile noastre pentru viitor.

Să nu uităm să privim în jurul nostru cu recunoștință și onoare. Fiecare român care muncește cu cinste, care își respectă semenii, care își iubește țara contribuie la construirea unei Românii mai bune și mai demne.

Impactul geopolitic al Primului Război Mondial a dus la schimbări importante în Europa și în lume, oferind națiunilor șansa să se întregească. Jertfa soldaților români din Primul Război Mondial a fost esențială pentru obținerea recunoașterii internaționale a Statului Român, cu vechile provincii întoarse la Patria Mamă. Negocierile de Pace de la Paris au fost o dovadă a măiestriei diplomatice a României și a înțelepciunii conducătorilor vremii, precum Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Alexandru Vaida-Voievod și alții, care, din patriotism și motivați de interesele naționale au pus binele comun al patriei, înaintea intereselor proprii.

Dragi români, astăzi, oriunde v-ați afla, fie că sunteți acasă, în străinătate, în mijlocul comunității sau departe, să purtați în suflet România. Pentru că România nu este doar un loc, ci un sentiment, un dor, o speranță, o promisiune.

În prezent Statul Român își menține capacitatea de a administra întreg teritoriul național și de a păstra un mediu de liniște și pace în ciuda tensiunilor existente în vecinătatea noastră.

E momentul să dăm dovadă de unitate, să ne cinstim înaintașii prin faptele noastre, să ne amintim mereu că suntem uniți prin valorile cele mai de preț: Patria, Familia și Credința, și să lucrăm împreună pentru binele tuturor românilor pentru a ține vie iubirea față de națiunea și identitatea noastră.

La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, România!
Așa să ne ajute Dumnezeu!

Crina Dobocan