Matia Călin Șchiop, columbofilul din Chistag, Bihor, a câștigat, zilele trecute locul 1 în clasamentul județean cu un mascul de excepție, într-un concurs de maraton extrem, desfășurat în condiții dificile în capitala Germaniei.
Concursul de maraton extrem Berlin Internațional, desfășurat pe 9 august 2024, a adus împreună cei mai pasionați columbofili din nouă țări, printre care și România, Albania, Bulgaria și Ungaria.
Evenimentul a atras la start un număr total de 7.608 porumbei și 1.123 de crescători.
Aceasta a fost una dintre cele mai mari provocări ale sezonului pentru pasionații acestui sport.
Lansarea a avut loc la ora 7.35, iar competiția a fost una acerbă.
Cu toate acestea, Matia Călin Șchiop din Chiștag, Bihor, a reușit să se impună în clasamentul live al județului cu un rezultat remarcabil.
Masculul său, cu inelul matricol 0994117 din anul 2021, a parcurs distanța de 978,152 km cu o viteză medie de 1.094,62 metri pe minut, sosind în volieră la ora 6:40:36, în dimineața zilei următoare. Acest succes vine după o serie de performanțe în alte competiții de fond și maraton, cum ar fi cele din Törökszentmiklós, Budapesta, Nordhausen și Stendhal.
Călin Șchiop susține că își pregătește porumbeii folosind metoda „la natural”, o tehnică care pune accent pe instinctul natural al păsărilor și pe condiționarea lor în mediul cuibului.
„Este o pasăre de Kipp”, afirmă Călin despre porumbelul său câștigător. Pasărea, care la momentul lansării stătea pe ouă de cinci zile, a demonstrat o rezistență de invidiat, trecând cu brio prin condițiile dificile ale concursului (temperaturi ridicate, ploi, vânturi puternice și eventualele atacuri ale prădătorilor).
Analize medicale și ajutor divin
Succesul lui Călin nu este întâmplător. Columbofilul vorbește despre importanța verificării stării de sănătate a porumbeilor înainte de competiții.
În urma unor analize medicale efectuate înainte de maraton, porumbeii săi au primit un tratament contra coccidiozei, fapt care a prevenit participarea unor păsări bolnave la concurs și a contribuit la succesul final.
„Am fost inspirat să fac analizele, astfel am evitat situația de a introduce în coș un porumbel bolnav, cu șanse minime de a face față unui efort atât de mare”, a dezvăluit Călin.
El nu uită să menționeze rolul ajutorului divin în realizările sale.
„Sunt convins că în sportul columbofil, pentru a avea rezultate de excepție, pe lângă porumbei de calitate și multă muncă, ai nevoie și de ajutor divin„, concluzionează el. Performanțele obținute la Berlin reprezintă pentru el o confirmare a dedicării și a strategiilor bine gândite și pe care le aplică în activitatea sa columbofilă (locul I și cinci dintre cei șase porumbei înscriși în concurs au avut șanse de a fi clasați).
Călin spune că își continuă drumul și că țintește spre noi victorii în acest sport provocator și pasionant deopotrivă.
Felicitări și succes în continuare!
Crina Dobocan