Skip to main content

Încep lucrările la rețelele de gaz în mai multe comune din Bihor

 |  Teodora Mihai  | 

Consiliul Județean Bihor a dat luni, 3 iunie 2024, ordinul de începere a lucrărilor la rețelele de gaz în comunele Rieni, Buntești, Drăgănești, Lazuri de Beiuș și Pietroasa. ConsiliulJudețean Bihor a sprijinit direct proiectul, logistic și prin expertiză tehnică.

Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele cinci unități administrativ-teritoriale va fi de 115 kilometri, cu peste 3.300 de branșamente.

„Cele cinci comune fac parte din A.D.I. (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) Gaz Sud Bihor. Toate satele aparținătoare comunelor vor beneficia de alimentare cu gaz. Am dimensionat conductele astfel încât și comunele limitrofe să se poată racorda în viitor”, a precizat Gheorghe Bota, primarul comunei Rieni, liderul asocierii dintre cele cinci comune.

De la semnarea contractului de proiectare și execuție, din ianuarie 2024, a fost obținută autorizația de înființare de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a fost realizat proiectul tehnic.

Termenul de execuție este de 12 luni. Valoarea contractului este de 66.350.312,41 lei, fără TVA.

Proiectul „Înființarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în comunele Drăgănești, Buntești, Rieni, Lazuri de Beiuș, Pietroasa, județul Bihor” este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

„Consiliul Județean Bihor derulează din 2021 un program multianual prin care sprijină financiar și cu expertiză UAT-urile interesate de introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. Instituția alocă în fiecare an un million de euro prin acest program, ceea ce permite susținerea a 5 sau 6 primării. Este singurul Consiliu Județean din România care derulează un astfel de proiect”, a arătat Bianca Firezar, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor.

Sprijinul Consiliului Județean Bihor constă și în consiliere juridică și financiară, în obținerea avizelor necesare, întocmirea documentațiilor, dar și implicare în implementarea proiectului.

În prezent, în 22 de comune și orașe din județul Bihor sunt realizate rețelele de gaze naturale (adică au licențe de operare), în 27 de unități administrative-teritoriale (UAT) proiectele se află în curs de implementare, iar Consiliul Județean Bihor intenționează să sprijine alte 33 de orașe și comune până în 2030.

Teodora Mihai