Skip to main content

Incendiu la o plăcintărie din Oradea. Pompierii au fost cei care au văzut flăcările și au prevenit o tragedie

 |  Redacţia  | 

În dimineața zilei de marți, 18 februarie 2025, pompierii militari orădeni au intervenit pe strada Aluminei din municipiu, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o rulotă comercială amenajată ca plăcintărie, reușind să prevină producerea unei deflagrații și să împiedice propagarea flăcărilor la o casă și un container de depozitare, aflate în apropiere.

Incendiul, care se manifesta generalizat și deosebit de violent, cu flacără deschisă și degajări mari de fum, a fost observat în jurul orei 08.40, chiar de pompierii Detașamentului 2 Oradea, care s-au deplasat urgent la fața locului, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă și cu ambulanța SMURD a subunității.

Forțele de intervenție au acționat simultan pentru evacuarea a două butelii GPL, prevenind astfel producerea unei explozii, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru protecția unei case și a unui container de depozitare situate în imediata proximitate. Incendiul a fost localizat și lichidat în mai puțin de 10 minute”, a declarat Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

În urma cercetările efectuate s-a stabilit că incendiul a fost, cel mai probabil, generat de aprinderea uleiului din tigaie, flăcările extinzându-se cu repeziciune la mobilier și la celelalte materiale combustibile din interiorul rulotei.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătării și reguli de comportare în cazul producerii unor astfel de evenimente

Pompierii militari bihoreni reamintesc cetățenilor că cele mai multe incendii izbucnesc în bucătării ca urmare a nesupravegherii aparatelor de gătit, neglijenţei persoanelor la folosirea acestora sau a distragerii atenţiei în timpul gătitului, pentru o anumită perioadă.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu  persoane rănite și mari pagube materiale, este important să supravegheați aparatele de pregătire a hranei când sunt în funcțiune(închideți aragazul dacă trebuie să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată sau dacă sunteți obosiți și mergeți să vă odihniți “câteva minute…”), să aşezaţi cratiţa cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne peste flacără și să curăţaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea se pot aprinde uşor. De asemenea, nu amplasați materiale combustibile în apropierea aparatelor de gătit (perdele, draperii, prosoape, hârtii etc.).

               În cazul în care se întâmplă ca mâncarea/uleiul dintr-o tigaie să ia foc:

•             Nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste ea!

•             Opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească.

•             Stingeți flăcările acoperind tigaia cu un capac sau punând un prosop ud peste aceasta. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.

•             Nu vă grăbiți să puneți mâna pe tigaie, chiar dacă flăcările s-au stins, deoarece fiind în continuare fierbinte, o puteți scăpa din mâini, riscând să vă stropiți cu uleiul încins. Lăsați tigaia pe aragaz și deschideți larg fereastra pentru a evacua fumul din încăpere.

•             Dacă nu reușiți să stingeți flăcările, iar acestea se extind, evacuați persoanele din locuință, alertați vecinii și sunați urgent la numărul unic de urgență 112, pentru intervenția pompierilor.