Skip to main content

Incendiu la o gospodărie din localitatea Albești. Atenție la instalațiile electrice defecte sau improvizate!

 |  Crina Dobocan  | 
Foto: ISU Crișana
Foto: ISU Crișana

În noaptea de miercuri spre joi, 14 octombrie 2024, pompierii militari au intervenit în localitatea Albești (comuna Răbăgani) pentru stingerea unui incendiu produs la o gospodărie.

Incendiul a fost anunțat la 112 în jurul orei 00:05.

De îndată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a mobilizat rapid echipajele de pompieri ale Secției Beiuș care au pornit să stingă focul care a cuprins o gospodărie din localitatea Albești.

În momentul sosirii forțelor de intervenție, pompierii au constatat că incendiul se manifesta la magazia lipită de casa de locuit.

Exista evident un real pericol de propagare la încăperile gospodăriei, dar și la casa vecină aflată în imediata apropiere.

Pentru stingerea focarelor și protecția locuinței amenințate de flăcări, pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, reușind să salveze o parte acoperișul casei și încăperile gospodăriei. În sprijinul pompierilor au intervenit și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Răbăgani„, a explicat Alina Butaci, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

În urma evenimentului, provocat, cel mai probabil, de conductori electrici improvizați, au ars 250 metri pătrați acoperiș, baloți de fân, saci cu cereale și alte bunuri.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Renunțați la improvizații!

În scopul prevenirii unor astfel de evenimente, reamintim cetăţenilor obligativitatea respectării următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor:

  • Nu utilizaţi instalaţii și aparate electrice uzate, defecte sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecţiuni, siguranţe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică folosind mai multe aparate simultan;
  • Pentru remedierea defecţiunilor la instalaţii și aparate electrice și pentru verificarea periodică a instalaţiilor electrice apelaţi numai la personal autorizat;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor;
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.

Crina Dobocan

Foto: ISU Crișana