Skip to main content

Incendiu de amploare, la o gospodărie din Beznea. Nu lăsați aparatele electrice sub tensiune!

 |  Redacţia  | 

În seara zilei de duminică, 01 decembrie 2024, în jurul orei 20.30, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă din Beznea, cel mai probabil din cauza suprasolicitării unei prize electrice.

La sosirea echipajelor de stingere, incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă și degajări mari de fum, la toate cele trei încăperi ale casei, precum și la acoperișul locuinței, existând un risc ridicat de extindere a flăcărilor la casa învecinată.
Pompierii militari au evacuat din casă două butelii, prevenind producerea unei deflagrații și au acționat, alături de membri ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bratca, cu autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru protecția clădirii din proximitate.

,,În urma incendiului, au fost distruse bunurile din încăperile locuinței (mobilier, uși, ferestre și aparate electrocasnice), precum și acoperișul casei.
Din fericire, nu au existat persoane rănite, iar echipajele de pompieri au împiedicat extinderea flăcărilor la casa învecinată, situată la circa un metru de focare
„, a transmis Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.
Cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de o suprasolicitare a unei prize electrice.

Măsuri de prevenire a incendiilor de natură electrică
Pompierii militari bihoreni vă reamintesc măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea incendiilor de natură electrică, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

Atenție la aparatele electrice sub tensiune!
• Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;

  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
  • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
  • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
  • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.