Minerii de la Băița spun că nu și-au încasat salariile de trei luni, iar negocierea Contractului Colectiv de Muncă a expirat de 11 luni.
Bihor. Minerii de la Băița au intrat marți, în grevă de avertisment. Ei amenință că ar putea urma alte acţiuni de protest sau chiar declanşarea grevei generale, precizează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Sindicatului Mina Băiţa, reprezentativ la nivelul angajatorului Vast Băiţa Plai, greva de avertisment a avut loc între orele 08:00 – 10:00.
„Greva de avertisment are loc ca urmare a declanşării conflictului colectiv de muncă, datorat faptului că angajatorul refuză negocierea contractului colectiv de muncă, dar şi ca urmare a faptului că angajatorul înregistrează restanţe la plata drepturilor salariale de cel puţin două luni.
Precizăm că în cursul acestui an angajatorul a înregistrat restanţe la plata drepturilor salariale şi de patru luni de zile.
Sindicatul a depus tot efortul în vederea evitării deschiderii conflictului colectiv de muncă, de circa un an conducerea sindicatului a negociat cu conducerea Vast Băiţa Plai SA, negocieri care au avut loc la Bucureşti în urma cărora nu sa ajuns la niciun acord.
Peste toate acestea, angajatorul, începând cu luna februarie 2024, a început să înregistreze restanţe la plata drepturilor salariale fapt care a creat îngrijorare în rândul lucrătorilor Vast Băiţa Plai SA, membri sau nu de sindicat, fapt ce i-a determinat pe aceştia să oprească lucrul de nenumărate ori.
În tot acest timp, sindicatul s-a aflat într-o continuă legătură cu conducerea Vast Băiţa Plai SA cărora li sau adus la cunoştinţă nemulţumirile lucrătorilor care au rămas fără nici un răspuns din partea conducerii executive a societăţii”, se arată în comunicat.
Sindicaliştii precizează că, prin negocierea contractului colectiv de muncă, sindicatul nu solicită „mari majorări de salarii”, ci intrarea în normalitate şi legalitate cu privire la acordarea drepturilor legale ale lucrătorilor care lucrează în subteran, crearea de condiţii de muncă optime de natură să asigure siguranţa la locul de muncă, garanţii cu privire la plata la timp a drepturilor salariale.
Conform sursei citate, siguranţa lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea nu va fi pusă în pericol şi nici activitatea minei.
Teodora Mihai