Sala de concerte „Enescu – Bartók” din cadrul Filarmonicii de Stat Oradea va găzdui joi, 7 noiembrie 2024, de la ora 19.00, un concert simfonic aparte.
Sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu, alături de soliștii Nagy Kálmán la vioară și Mihai Diaconescu la pian, Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea va prezenta concertul intitulat „Dans sub clar de lună”.
Concertul debutează cu „Dans Macabru” de Camille Saint-Saëns, o lucrare care aduce în prim-plan vioara, un instrument simbolic pentru rolul legendar al Morții ce invită sufletele la dans sub bătaia miezului nopții.
Deschiderea este marcată de sunetele harpei, care redau cele 12 bătăi de ceas, urmate de intrarea viorii într-o tonalitate disonantă, evocând atmosfera misterioasă și neliniștitoare a legendei medievale.
Lucrare energică
Programul va continua cu „Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră” al aceluiași Saint-Saëns, o lucrare complexă și energică, renumită pentru modul în care îmbină stiluri muzicale distincte.
Mișcarea a doua, un allegro scherzando, iese în evidență prin farmecul jucăuș și vivacitatea caracteristică operei lui Saint-Saëns, oferind pianului și orchestrei momente lirice, interpretate de Mihai Diaconescu.
În a doua parte a concertului, sunetele se vor contopi într-o celebrare a lunii.
„Clair de Lune” de Claude Debussy aduce un omagiu poetic universului nocturn, evocând o atmosferă senină și onirică.
Urmează „Alborada del gracioso” de Maurice Ravel, o piesă plină de viață, inspirată de cultura spaniolă, ale cărei ritmuri vibrante și armonii caracteristice reînvie cântecul de dimineață al bufonului spaniol.
Seara se va încheia în forță cu „Suita Daphnis et Chloé nr. 2”, una dintre capodoperele lui Ravel, care ilustrează povestea pastorală a iubirii dintre păstorul Daphnis și păstorița Chloé.
Cu accente lirice și o structură amplă, lucrarea este considerată o piesă de rezistență a repertoriului orchestral, o încununare a geniului ravellian ce captează atenția prin combinația sa de dinamism și subtilitate.
Soliștii serii, violonistul Nagy Kálmán și pianistul Mihai Diaconescu, sunt nume sonore în lumea muzicală românească și internațională, ambii având o experiență vastă pe scene prestigioase.
Dirijorul Vladimir Lungu va conduce ansamblul orădean, promițând o interpretare autentică a acestui repertoriu impresionist și romantic.
„De multe ori, cele mai mari idei se nasc noaptea. Lumina lunii inspiră și dă culoarea nopții întunecate. Tot luna este cea care îi veghează pe cei îndrăgostiți și dă iubirii o aură strălucitoare. Muzica, dansul și poezia, toate sunt mai inspirate atunci când luna le înconjoară. De aceea, un Dans sub clar de lună creează un tablou pictat din avântul creației și colorat din entuziasmul celor îndrăgostiți care-l dansează. Sub lumina lunii, pașii de dans devin imediat magici, sufletele dansatorilor se împletesc și dansul este cuprins de o furtună de culori, într-un ritm amețitor, care îi poartă pe dansatori pe valurile imaginației și ale dragostei”, spun organizatorii concertului de joi.
Bilete pentru concertul de joi costă între 15 și 50 de lei și se pot achiziționa online pe platform bilete.ro sau la casieria instituției din centrul Oradiei.
Crina Dobocan
Foto: Filarmonica de Stat Oradea