Cseke Attila: „Bihorul, un județ model pentru celelalte județe până în 2030”

„Avem nevoie de un județ digitalizat, transparent și tehnologizat, care susține antreprenoriatul și crearea unor locuri de muncă mai bine plătite. Bihorul trebuie să devină un județ model pentru celelalte județe până în 2030”, a declarat senatorul UDMR din județul Bihor, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor. Într-o conferință de presă, acesta a prezentat detalii din programul său electoral, referitoare la încurajarea întreprinderilor din județul Bihor și la modernizarea administrației publice din Județ.
Cseke Attila își dorește ca județul Bihor să devină un județ digitalizat, transparent și tehnologizat, în care autorizațiile de construcții pot fi cerute online, la un ghișeu unic, cu notificări automate despre ruta interinstituțională a documentelor, progresul, și timpul de așteptare estimat.
„Bihorul poate avea instituții cu arhive digitalizate care facilitează cercetarea, și o aplicație turistică în care sunt incluse atracțiile și este promovat, în parteneriat cu operatorii turistici, patrimoniul construit bogat al județului și al municipiului”, este de părere Cseke Atilla.
În opinia sa, inclusive accesarea fondurilor pentru investiții trebuie, de asemenea, digitalizată și transparentizată.
„Am creat premisele dezvoltării tuturor comunităților locale. În mandatul de ministru al Dezvoltării am aprobat investiții în valoare de 1 miliarde de euro pentru unitățile administrativ teritoriale din județul Bihor. Sub conducerea mea, Ministerul Dezvoltării a fost primul minister care a derulat proiecte de finanțare cu depunerea de cereri exclusiv în format digital. Noi am oferit posibilitatea primăriilor de a depune și fizic documentele, dar nici o primărie din cele peste 3.000 nu a optat pentru dosarul cu șină, toți au depus cererile simplu, transparent, în format digital. Am eliminat și necesitatea de a ștampila documentele. Dacă la nivel de țară este posibil, cu siguranță este posibil și în administrația publică a județului Bihor”, a arătat acesta.
Pe vremea în care a fost ministru al Sănătății, Cseke Attila a promovat descentralizarea spitalelor, creând premisele dezvoltării infrastructurii spitalelor bihorene.
În viziunea lui Cseke, dezvoltarea economică a județului poate fi realizată prin încurajarea antreprenorialului, pentru că întreprinderile de succes creează noi locuri de muncă, mai bine plătite.
„În acest scop avem nevoie de mai multe parcuri industriale și de promovarea celor existente, de încurajarea organizațiilor antreprenoriale, și trebuie să facilităm produsele locale să ajungă pe piață prin crearea unui brand bihorean. Produsele locale trebuie să ajungă în lanțul de aprovizionare a marilor companii. Trebuie să încurajăm responsabilizarea socială a întreprinderilor, și crearea unei rețele de mentorat antreprenorial, în care micile întreprinderi să poată cere sfatul altor antreprenori. Consiliul Județean Bihor să sprijine antreprenorii, prin specialiștii pe care îi are, la depunerea, accesarea și derularea proiectelor de finanțare europeană. Bihorul ar putea fi primul județ unde, printr-un program pilot, s-ar preda opțional în școli studii economice și financiare”, a conchis candidatul UDMR la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor.
Teodora Mihai