Administrația Bazinală de Apă Crișuri a demarat o amplă acțiune de ecologizare a râului Crișul Repede, ca răspuns la creșterea excesivă a vegetației acvatice cauzată de temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor din această vară. Intervenția, care are loc în municipiul Oradea, urmărește să îmbunătățească calitatea apei și să asigure o oxigenare adecvată a cursului de apă.
În cadrul acțiunii, se utilizează un utilaj modern de tip truxor, specializat în curățarea și degajarea vegetației acvatice din albia râului.
„La ora actuală, debitul Crișului Repede nu este suficient de mare pentru a limita extinderea plantelor acvatice, prin urmare, cea mai eficientă soluție este intervenția mecanizată. Ne-am asigurat că excesul de vegetație acvatică va fi eliminat din albie cu un minim de disconfort pentru ecosistem„, a declarat Pásztor Sándor, directorul ABA Crișuri.
Cum se curăță?
Acțiunea de ecologizare vizează în mod constant îndepărtarea unei mari părți din plantele acvatice, care vor fi colectate în dreptul barajului plutitor ancorat în centrul orașului, amonte de podul Ladislau, și în apropierea Prizei de Apă Oradea. Utilajul de dragare va prelua vegetația prin intermediul unui tub plutitor, asigurând astfel o curățare eficientă a râului.
„Prezența în exces a unor specii de macrofite în cursul de apă reprezintă o problemă ecologică, deoarece acestea pot duce la scăderea nivelului de oxigen și împiedică pătrunderea luminii în apă. În plus, anumite specii de plante acvatice pot deveni un mediu propice pentru răspândirea dăunătorilor, iar descompunerea lor conferă râului un aspect neplăcut și un miros neplăcut”, explică Pásztor Sándor.
Pe lângă intervenția mecanizată, ABA Crișuri colaborează cu Asociația Exploratorilor Mediului Subacvatic Nautilus și Clubul de Scufundări Nautilus pentru o acțiune inedită de ecologizare a râului.
Miercuri, 21 august, scafandri voluntari vor participa la o operațiune de curățare subacvatică, având ca obiectiv scoaterea din albie a deșeurilor de mari dimensiuni. Întâlnirea scafandrilor va avea loc pe malul stâng al Crișului Repede, amonte de Podul Dacia, începând cu ora 16.30.
Crina Dobocan
Foto: ABA Crișuri