Skip to main content

Consiliul Județean Bihor, pe cale să preia în administrare Ariile Naturale Protejate din Bihor

 |  Crina Dobocan  | 

Instituția urmează să semneze un parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate pentru preluarea în administrare a Ariilor Protejate din Bihor. CJ Bihor vrea să implementeze proiecte europene pentru conservarea mai multor zone din ariile protejate din județul Bihor.

Decizia a fost confirmată de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Avem posibilitatea ca, într-un parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, să preluăm administrarea Ariilor Protejate din Bihor, sigur respectând condițiile și așa mai departe. O astfel de preluare ne-ar permite să generăm proiecte pentru un turism durabil, să punem în valoare frumusețile acestor zone, să creăm o economie locală mai puternică pentru comunitățile care sunt aici. Desigur,să protejăm flora și fauna care sunt în aceste zone”, a spus șeful CJ Bihor.

Consiliul Județean Bihor a mai aprobat în trecut mai multe acorduri de parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) pentru conservarea mai multor zone din ariile protejate din județul Bihor. Acordurile de parteneriat de atunci aveau ca obiect colaborarea dintre cele două instituții pentru implementarea unor măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Între timp, spune Ilie Bolojan, au fost accesate finanțări europene pentru dezvoltarea acestor zone și a condițiilor de vizitare a lor.

Am accesat deja o finanțare europeană și avem proiecte în lucru pentru campinguri, pentru zone de parcare, pentru electrificarea de peșteri, pentru crearea de parcări în aceste zone, pentru monitorizarea zonelor, în așa fel încât condițiile de vizitare a acestor zone turistice care sunt prinse în ariile protejate să fie mai bune. Deci, planul este să ne implicăm, și în acest domeniu, în așa fel încât să punem în valoare patrimoniul natural al județului Bihor”, a mai precizat Bolojan.

În plus, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a efectuat mai multe vizite în teren, în Munții Apuseni, împreună cu președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), cu scopul de a identifica zonele care pot fi puse mai bine în valoare din punct de vedere turistic, prin implementarea unor proiecte care conservă în același timp natura.

Crina Dobocan
Foto: CAPDD