Skip to main content

Clubul RoboManiacs se pregătește să participe la cea mai mare competiție de robotică din România și Europa

 |  Crina Dobocan  | 

Clubul RoboManiacs, înființat de Asociația Roboticienilor Oradea, continuă să motiveze tinerii pasionați de tehnologie. Datorită donațiilor strânse prin campania de fundraising organizată la Swimathon Oradea 2024 și cu ajutorul sponsorilor, clubul a reușit să-și extindă activitățile și să ofere posibilități de dezvoltare profesională pentru mai mulți tineri din municipiu.

Anul 2025 este foarte important pentru membrii Clubului RoboManiacs. Tinerii se pregătesc să participe la cea mai mare competiție de robotică din România și Europa – Robochallenge 2025. Aceasta urmează să aibă loc la București, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie 2025.

Echipele clubului vor concura la categoriile Sumo Mini (echipele de liceu) și Sumo Mega (echipele de studenți), unde elevii de liceu și studenții își vor demonstra abilitățile dobândite în cadrul atelierelor de robotică, organizate pe parcursul anului.

Coordonatorul proiectului, Lucian Știube, a vorbit despre importanța acestei competiții și despre obiectivele Clubului orădean.

Targetul nostru pentru toți participanții din acest an este să finalizeze, în echipe de câte 3-5 persoane, roboții de Sumo Mini și Sumo Mega și să participăm împreună la Robochallenge. Aceasta este o oportunitate extraordinară pentru tinerii din Oradea de a-și testa cunoștințele și de a se confrunta cu echipe de top din Europa. La Robochallenge 2025, tinerii din Oradea vor avea ocazia să-și pună la încercare abilitățile și să concureze la cel mai întralt nivel al roboticii europene”, a spus Știube.

Roboți de lupte

Pe lângă pregătirile pentru competiție, Clubul RoboManiacs oferă un mediu de învățare interactiv, unde tinerii pot experimenta aspecte fundamentale ale roboticii, electronicii și programării (de la curent și tensiune electrică până la elementele de bază ale circuitelor electronice). Atelierele desfășurate până acum au reunit peste 30 de liceeni și studenți, care au avut ocazia să interacționeze cu mentori din domeniu și să dobândească competențe foarte importante pentru viitoarele lor cariere.

Clubul RoboManiacs pune accent pe experiența practică a participanților. De la utilizarea echipamentelor de bază până la învățarea unor tehnici avansate de control al motoarelor și programare, tinerii au posibilitatea să își perfecționeze abilitățile în domeniul tehnologic. În următoarele etape, aceștia vor învăța să construiască roboți de lupte, un proiect care le va permite să își pună în practică cunoștințele acumulate și să dezvolte noi competențe în robotică.
Scopul Asociației Roboticienilor Oradea este ca fiecare participant să beneficieze de o dezvoltare profesională solidă în domenii de viitor, iar, la finalul acestora, tinerii ar putea descoperi o carieră în industria mecatronicii inteligente alături de inteligenta artificială”, a explicat Lucian Știube.

Sprijinul orădenilor a fost important pentru dezvoltarea Clubului RoboManiacs. Campania de strângere de fonduri desfăȟurată la Swimathon Oradea 2024, organizată de Fundația Comunitară Oradea, a ajutat la extinderea activităților clubului și achiziționarea de echipamente necesare pentru instruirea tinerilor.

De asemenea, clubul beneficiază de sprijinul unor parteneri importanți (Accesa, Fundația Autonom, Celestica România și Depozitul de tricouri), care susțin educația și inovația în domeniul tehnologiei.

Crina Dobocan