Skip to main content

Ceremonie plină de culoare și emoție la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea

 |  Crina Dobocan  | 

Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a dat startul oficial al noului an școlar 2024-2025 printr-o ceremonie festivă plină de culoare și emoție.

Alături de elevi și părinți, au venit să celebreze începutul unui nou capitol în viața educațională a tinerilor: PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, viceprimarul Antonia Nica, fost director al liceului între 2017-2022, actualul director al instituției prof. Bianca Fernea și cadrele didactice ale școlii.

Ceremonia a debutat solemn, cu intonarea imnului național al României, interpretat de Corul Liceului. După acest moment emoționant, Preasfinția Sa Virgil Bercea a rostit rugăciunea de Te Deum, invocând binecuvântarea divină asupra elevilor și profesorilor pentru noul an școlar.

În cuvântul său, episcopul a subliniat rolul educației morale și al formării caracterelor, apreciind profesionalismul cadrelor didactice ale liceului.

Ne-am rugat cu toții împreună ca să deveniți înțelepți, drepți și sfinți. Părinții voștri vă vor însoți pe acest drum, lăsați-vă modelați, să fiți iubiți și buni ca să deveniți oameni de nădejde. Vă doresc un an nou binecuvântat, fiți mândri că sunteți în această școală. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și Maica Sfântă să vă ocrotească”, a transmis PSS Sa Virgil Bercea.

Elev de 10

Profesoara Bianca Fernea, directorul liceului, a adus mulțumiri atât corpului profesoral, cât și părinților pentru implicarea activă în educația elevilor.

În discursul său, aceasta a subliniat rezultatele excepționale obținute de elevii liceului la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, felicitându-l în mod special pe Rareș Bâte, absolvent al liceului, care a obținut una dintre cele două medii de 10 din județul Bihor și una dintre cele 39 la nivel național la examenul de Bacalaureat din vara trecută.

O prioritate

De asemenea, directorul a încurajat părinții să rămână implicați în educația copiilor lor, subliniind importanța colaborării strânse între profesori și familii în formarea unor cetățeni responsabili și bine pregătiți pentru viitor.

Educația este o prioritate. Împreună cu profesorii, părinții sunt cei care contribuie la formarea unor cetățeni implicați și bine pregătiți pentru provocările viitoare”, este de părere Fernea.

Impresionată de atitudinea, identitatea și respectul pe care l-au arătat elevii la deschiderea noului an școlar, Antonia Nica a vorbit despre semnificația educației în dezvoltarea personală și pregătirea pentru viață.

Școala este locul unde învățăm să ne redescoperim pe noi înșine, pregătindu-ne totodată pentru viață. De fapt, fiecare început de an școlar aduce cu sine noi oportunități, noi provocări și noi visuri. Sperăm cu toții ca măcar o parte dintre aceste visuri să devină realitate”, a declarat viceprimarul în discursul său.

Festivitatea s-a încheiat într-o notă tradițională, cu un moment artistic oferit de grupul de dans popular al liceului, care a încântat audiența cu un dans tradițional din Bihor.

Crina Dobocan
Foto: Eugen Ivuț