Educatoarele de la Grădinița cu Program Prelungit Făt-Frumos din Salonta (structură a GPP Toldi Salonta) au participat cu entuziasm la lansarea proiectului „Caravana reciclării creative”, o inițiativă desfășurată în acest an școlar în opt județe. Bucuria și mândria de a face parte din acest proiect au fost resimțite intens de echipa grădiniței.
„Proiectul, organizat de Playouth în colaborare cu Oscar Downstream, are drept scop principal promovarea reciclării creative și conștientizarea efectelor negative ale consumerismului asupra mediului înconjurător. Participarea în acest proiect ne-a oferit nouă, cadrelor didactice, confirmarea că educația ecologică este esențială și trebuie să înceapă de la vârste fragede”, a spus prof. Szakács Beáta de la Grădinița „Făt-Frumos” din Salonta.
De la lansare, echipa educatoarelor s-a întâlnit de mai multe ori pentru a planifica și a implementa activități creative și educative în grădiniță. Sprijinul necondiționat al conducerii grădiniței, al părinților și al comunității locale a fost esențial pentru succesul proiectului, a mai spus prof. Szakács Beáta
În curtea grădiniței au fost implementate cinci zone. Zona 1 este: „Reciclate și-napoi la lume date”, unde micuții grădiniței au realizat diferite jucării sau elemente , respectiv ornamente din pet-uri, cutii de conserve, hârtie etc. Cea de-a doua zonă este „Grădina minunată”în care au fost realizate din peturi două lebede , reprezentând paznicii grădinii.
„Totodată, în cauciucuri vopsite în culori vesele, am plantat flori, aduse de către copii pentru a crea grădina noastră (care sperăm să devină raiul albinuțelor și a buburuzelor). Ca suport pentru flori am folosit paleți și cizmulițele de cauciuc aduse de către copii grădiniței de acasă”, a mai spus educatoarea.
În zona numită „Lecturi inspirate”, cadrele didactice, împreună cu copiii au pictat pe peretele unei anexe din curtea grădiniței un copac, iar din lăzi din lemn vopsite de micuți, au creat coroana copacului. Aceasta a devenit biblioteca din curtea unității de învățământ.
„Pentru a-i face să înțeleagă zona de «Colectare Selectivă», am personificat containerele de gunoi ale grădiniței. În plus, în zona «Păsării fericite» copiii, împreună cu părinții și bunicii au construit căsuțe pentru păsărele, din cutii de lapte, flacoane, scânduri, borcane, cutii de conserve. Felicităm părinții pe această cale pentru creativitatea de care au dat dovadă în realizarea căsuțelor pentru păsărele alături de copiii lor. Totodată, mulțumim sponsorilor noștri, deoarece fără ei nu am fi putut realiza acest proiect (către Horticola Mădăras, AVE Bihor – centrul de colectare Salonta și Mixt Orient SRL). Au fost foarte deschiși, au reacționat pozitiv cerințelor noastre și ne-au acordat un sprijin necondiționat”, a încheiat profesoara prof. Szakács Beáta.
Teodora Mihai