Skip to main content

Bihorul a aderat la Ecomuzeul Țării Moților. Vezi localitățile eligibile.

 |  Teodora Mihai  | 

De Ziua Europeană a Parcurilor, a fost lansat Ecomuzeului Țării Moților. Evenimentul a fost marcat prin semnarea Cartei Ecomuzeului de către reprezentanții comunelor care au aderat la această inițiativă.

Carta Ecomuzeului Țării Moților cuprinde zece principii fundamentale, printre care se numără: susținerea comunităților locale în păstrarea patrimoniului material și imaterial, promovarea protecției peisajului caracteristic și crearea unor politici publice care să integreze funcțiile de cercetare, documentare și conservare a acestui patrimoniu.

Reprezentanții celor șapte comune, împreună cu reprezentanții Administrației Parcului Natural Apuseni (APNA) și sute de localnici, au participat la ceremonia de semnare, urmând ca prin această inițiativă să se susțină comunitățile locale în inventarierea și păstrarea patrimoniului cultural, dar și în promovarea turismului sustenabil.

Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni, spune că un ecomuzeu este un teritoriu care conservă și protejează identitatea locală într-o altă formă decât s-a făcut în trecut.

„Ecomuzeul Țării Moților este un concept muzeal inovator care integrează elemente de patrimoniu natural și cultural într-un mod holistic. Situat în zona Munților Apuseni,  acest ecomuzeu nu se limitează la o singură clădire sau locație, ci cuprinde un întreg teritoriu, oferind o perspectivă autentică asupra vieții, tradițiilor și peisajului tipic din Munții Apuseni. Ecomuzeul include sate, peisaje autentice, obiective istorice și culturale, reflectând modul în care comunitatea locală a interacționat cu mediul înconjurător de-a lungul timpului. Ecomuzeul este creat și gestionat cu implicarea activă a locuitorilor din zona Munților Apuseni. Aceștia nu sunt doar subiecți ai expunerilor, ci și co-creatori ai acestora, contribuind cu povești, obiecte și tradiții transmise din generație în generație.  Un obiectiv principal al ecomuzeului este conservarea patrimoniului cultural material și imaterial al zonei”, a declarat Alin Moș.

Angajament comun

Ecomuzeul Țării Moților este format, în etapa inițială, din teritoriul comunelor: Buntești din Bihor, Arieșeni, Gârda de Sus, Scărișoara și Hoea din Alba, respectiv Săcuieu și Mărgău din Cluj.

Evenimentul de lansare a Ecomuzeului a cuprins dezvelirea unui monument din lemn de fag, amplasat pe un postament de piatră, la Călineasa, în locul de unire a limitelor județelor Alba, Bihor și Cluj, dar și un program cultural și culinar specific fiecărui județ, respectiv Alba, Bihor și Cluj.

Monumentul, acoperit pentru protecție, reprezintă angajamentul comun de a proteja și valorifica moștenirea culturală a regiunii.

Potrivit lui Alin Moș, mulți localnici au văzut în ecomuzeu o modalitate de a-și proteja averea culturală și naturală acumulată de-a lungul generațiilor.

„Ecomuzeul Țării Moților nu va schimba nimic din rânduiala locului, ci doar va milita pentru conservare. Înseamnă să rămâi ceea ce ești, să nu devii altceva. Zonele se vor moderniza în continuare, dar oamenii trebuie să nu se transforme”, a explicat Alin Moș.

Pe lângă cele șapte comune fondatoare, alte localități din Bihor – Budureasa, Pietroasa, Câmpani și Nucet, dar și din Alba și Cluj – sunt așteptate să adere la acest proiect. Ecomuzeul Țării Moților reprezintă un model de dezvoltare sustenabilă care respectă și valorifică patrimoniul cultural și natural al regiunii, oferind un exemplu de urmat pentru alte comunități din România și din Europa.

Evenimentul din Poiana Călineasa a coincis și cu celebrarea Zilei Europene a Parcurilor Naturale, adăugând o dimensiune simbolică suplimentară acestui angajament comun pentru conservarea și valorificarea patrimoniului Țării Moților

„Ziua Europenă a Parcurilor este o zi de celebrare a ariilor protejate din Europa și se sărbătorește în fiecare an pe data de 24 mai. Ea a fost lansată în 1999 de către Federația EUROPARC și în fiecare an este stabilită o temă la nivel european pentru a celebra aceasta sărbătoare. Tema pentru 2024 este: «Votează pentru natură»”, a mai arătat Alin Moș.

Principiile Ecomuzeului Țării Moților

  • Crearea ecomuzeului pentru păstrarea identității locale și promovarea dezvoltării durabile.
  • Implicarea activă a comunităților locale în conservarea patrimoniului.
  • Protejarea și valorificarea peisajului distinctiv.
  • Diseminarea valorilor culturale ale trecutului și prezentului.
  • Menținerea condițiilor esențiale pentru funcționarea ecomuzeului.
  • Împletirea armonioasă a valorilor trecutului și prezentului pentru creșterea rezilienței comunităților.
  • Organizarea de evenimente pentru valorizarea culturii locale.
  • Planificarea utilizării durabile a patrimoniului cultural și natural.
  • Educarea și formarea tinerelor generații pentru conștientizarea valorilor identitare.
  • Deschiderea procesului de formare a ecomuzeului către alte unități administrative eligibile.

Teodora Mihai
Foto: Teodora Ivan