Skip to main content

Un tânăr din Oradea, la studii în Mexic

 |  Redacţia  | 

Într-o dimineață liniștită de august, de pe Aeroportul din Oradea, Vlad Bungău a pornit într-o călătorie care îi va schimba viața. La doar 16 ani, elevul Colegiului Economic ,,Partenie Cosma” a plecat în Mexic pentru un an de studii prin Programul Rotary Internațional de Schimb de Tineri (YEP). Acesta îi oferă o oportunitate unică de a explora o cultură diferită și de a-și lărgi orizonturile.

Programul YEP, care a luat naștere în prima jumătate a secolului XX în Europa și SUA, a devenit între timp o experiență de neuitat pentru mii de tineri din întreaga lume. Scopul principal al acestui program este promovarea înțelegerii internaționale, oferind tinerilor ocazia de a studia și trăi într-un mediu complet diferit de cel în care au crescut.

Peste 100 de țări sunt implicate în acest program, care nu doar educă, ci și formează viitori lideri ai comunităților din care provin tinerii.

Vlad este unul dintre acești norocoși care, pentru următorul an, va numi Mexicul „acasă”.

Testează limite

Pentru Vlad, această aventură este mai mult decât o simplă călătorie de studiu, este o ocazie de a-și testa limitele și de a se dezvolta ca persoană.

Datorez clubului Rotary 1113 și părinților mei această șansă și le mulțumesc pe această cale„, a spus Vlad cu recunoștință, marți dimineață, înainte de a se îmbarca de pe aeroportul din Oradea. 

Decizia de a alege Mexicul ca destinație a fost influențată de pasiunea sa pentru cultura bogată și diversitatea acestui stat, despre care a citit cu interes în timp ce își pregătea plecarea. 

,,Am citit despre Mexic că este al 13-lea stat din lume, ca mărime și că acolo este un adevărat mozaic de culturi, ceea ce mi se pare foarte interesant: să reușesc să interacționez cu atâtea lumi„, a spus Vlad. 

Cu un an înainte

Oana Alexandra Bungău, mama lui Vlad și sufletul acestui program în cadrul clubului Rotary 1113, explică faptul că toți participanții, inclusiv Vlad, au aplicat cu un an înainte pentru anul școlar următor.

Am aplicat în septembrie 2023 pentru anul școlar 2024-2025”, explică ea, mândră de realizările fiului său. Oana își dorește să dezvolte acest program la nivel de Oradea și județ, astfel încât cât mai mulți tineri să beneficieze de această oportunitate. 

Deși Vlad știe că despărțirea de familie și prieteni nu va fi ușoară, el este pregătit să îmbrățișeze această experiență cu inima deschisă.

Dorul de ai mei, de casă, va fi cel mai mare obstacol„, recunoaște el. Totuși, determinarea și curajul său îl vor ghida prin această perioadă de schimbări și adaptare.

În ciuda acestor provocări, Vlad este dornic să își facă noi prieteni, să devină independent și să se integreze în noua comunitate, implicându-se în diverse proiecte așa cum s-a  implicat și în Oradea. 

,,Sunt sigur că această experiență îmi va influența viitorul în mod pozitiv, deoarece voi fi nevoit să mă autodepășesc, să mă dezvolt, să mă motivez. Orice experiență este utilă pentru dezvoltarea mea ca elev și ca om„, este de părere el. 

Schimb de tineri

Anul acesta, din diverse colțuri ale lumii – SUA, Canada, Brazilia, Mexic, Taiwan și Argentina – 12 tineri vor porni în călătorii similare, iar țara noastră va primi la rândul său 13 copii din aceleași țări, într-un schimb cultural de amploare. Unul dintre ei va ajunge la Oradea, fix în casa lui Vlad. 

Tânărul care va veni din Mexic a fost înscris deja la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” din Oradea. 

,,Este o pură coincidență că e din Mexic, pentru că se distribuie aleatoriu„, a explicat Oana Bungău. 

Impactul acestor experiențe asupra vieților tinerilor este inestimabil, formându-i ca viitori lideri și ajutându-i să se maturizeze și să devină mai responsabili. 

Poveste proprie

Vlad Bungău este pregătit să își scrie propria poveste în acest nou capitol al vieții sale. 

,,Pornesc cu dorința de descoperi o nouă cultură, dar și cu gândul de a afla cât mai multe despre mine însumi„, a mărturisit Vlad. 

La finalul acestui an, Vlad va reveni în Oradea nu doar ca un tânăr cu o experiență internațională, ci ca un adevărat cetățean al lumii, mândru că a fost primul din familia sa care a studiat în afara granițelor țării.

Gândul că eu cel de azi voi fi tare mândru de eu cel care se va întoarce acasă” îl motivează să își depășească toate temerile și să îmbrățișeze necunoscutul cu încredere.

O poartă către lume

Programul Rotary Internațional de Schimb de Tineri (YEP) reprezintă o experienţă deosebită care face ca în fiecare an mii de tineri să călătorească în zone diferite ale lumii pentru a trăi şi a studia într-un mediu diferit de cel în care au trăit până atunci. Programul a început în prima jumătate a secolului al XX-lea în Europa, apoi în SUA, ca schimb de tineri ai familiilor rotarienilor, ca în timp să devină accesibil tinerilor din comunităţile în care existau cluburi Rotay. În prezent sunt implicate peste 100 de ţări, scopul principal al acestui program fiind promovarea înţelegerii internaţionale, care oferă tinerilor o oportunitate unică de a-şi lărgi orizontul de cunoaştere. Impactul final pe care programul îl va avea asupra vieţii elevilor care au avut şansa să participe este inestimabil. Mulţi dintre aceşti tineri au şansa de a fi în viitor conducători ai comunităţilor din care fac parte. 

În Districtul 2241 programul a început în anul 1996, când, cu sprijinul lui Jack Schraeter din multidistrict ESSEX-SUA, au plecat câţiva tineri în SUA. În anii care au urmat, au accesat programul pe termen lung peste 150 de tineri care au fost elevi de schimb în Anglia, Belgia, Brazilia, Canada, Elveția, Germania, Japonia, Mexic, SUA, Taiwan. Au fost implicate în program mai multe cluburi Rotary din district, printre cele mai active fiind Râmnicu Vâlcea, Râmnicu Vâlcea Cozia, Arad, Alba Iulia, Bârlad, Slatina, Sighetul Marmaţiei, Constanţa, Brașov, Cluj Napoca, Sighișoara Odorheiul Secuiesc. 

Pe lângă programul de schimb pe termen lung, care rămâne coloana vertebrală a YEP, programul pe termen scurt s-a dezvoltat semnificativ în ultimii cinci ani. Anual, peste 80 de tineri din România participă la tabere din toată lumea, unde învață să lucreze în echipă și să înțeleagă mai bine diversitatea culturală.

Crina Dobocan
Foto: Sebi Tonț