Skip to main content

Un bărbat fără adăpost, ținut sclav timp de 13 ani. Doi membri ai aceleași familii, în arest la domiciliu pentru trafic de persoane

 |  Teodora Mihai  | 

Un bărbat de 64 de ani și soția lui, de 68 de ani, ambii din Valea lui Mihai, au fost reținuți și apoi plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile într-un dosar în care sunt acuzați că au exploatat, timp de 13 ani, un bărbat fără adăpost. Dosarul a fost deschis de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Oradea.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2011 – iunie 2024, cei doi au recrutat o persoană vulnerabilă, profitând de starea sa de necesitate (lipsa unui adăpost, situație materială precară și afecțiuni psihice). Victima a fost adăpostită în condiții improprii la o fermă de animale din localitatea Valea lui Mihai, unde a fost exploatată zilnic prin muncă, timp de 13 ani.

În urma investigațiilor, s-a constatat că victima a fost supusă în mod repetat la tratamente degradante și violențe fizice, confirmate de examinarea medico-legală. De asemenea, inculpații i-au confiscat documentele personale (acte de identitate și medicale), au privat-o de tratamentele necesare pentru bolile de care suferă și au încasat în numele acesteia ajutorul social destinat persoanelor cu dizabilități.

În timpul perchezițiilor domiciliare, procurorii DIICOT Oradea au identificat și ridicat mai multe documente, actul de identitate al victimei, dispozitive mobile de stocare a datelor informatice, precum și suma de 8.800 de euro.

Cei doi inculpați, în vârstă de 68 și respectiv 64 de ani, au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor, cu propunerea de arestare la domiciliu pentru trafic de persoane.

Victima beneficiază în prezent de sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

Acțiunea judiciară a fost realizată în colaborare cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.

„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, precizează procurorii DIICOT.

Teodora Mihai
Foto: DIICOT