UPDATE: Toxiinfecții alimentare, într-o tabără la Vârtop. 49 de copii și 8 adulți sunt afectați. A fost activat Planul Roșu. Alți trei copii s-au prezentat la Spital miercuri dimineață
O amplă intervenție de urgență a avut loc în noaptea de marți spre miercuri în stațiunea turistică Vârtop, după ce un apel la 112 a semnalat o posibilă toxiinfecție alimentară într-o tabără de copii. În total, 57 de persoane – 49 de copii cu vârste între 10 și 13 ani și 8 adulți – au fost afectate, ceea ce a determinat autoritățile să activeze Planul Roșu de intervenție, măsură care presupune suplimentarea imediată a resurselor medicale și logistice disponibile.
Alţi 3 copii s-au prezentat la spital miercuri dimineaţă.
„În această dimineaţă s-au mai prezentat la spital încă 3 copii, care prezintă simptomatologie de toxiinfecţie alimentară”, precizează Alina Butaci de la ISU Crișana.
Echipaje ale ISU “Crișana” Bihor, SMURD și Serviciului Județean de Ambulanță au intervenit la fața locului. Au fost mobilizate două ambulanțe SMURD de prim-ajutor, o ambulanță de Terapie Intensivă Mobilă de la SMURD Oradea, patru echipaje SAJ și două microbuze de transport persoane din cadrul ISU Bihor, a relatat Alina Butaci, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Potrivit acesteia, la sosirea echipajelor, 28 de persoane prezentau simptome specifice unei toxiinfecții alimentare – greață, vărsături și crampe abdominale – toate fiind conștiente și cooperante. După evaluarea stării de sănătate a celor afectați, 18 persoane au fost transportate la spital pentru investigații și tratament de specialitate, dintre care 16 copii și 2 adulți.
În cele din urmă, numărul persoanelor care au ajuns la spital a crescut. Potrivit dr. Hadrian Borcea, medic-șef al UPU-SMURD Bihor, un total de 21 de persoane – 19 copii și 3 adulți – au fost transportate la cele două unități de primiri urgențe ale Spitalului Județean din Oradea.
„O parte dintre copii au fost direcționați către Compartimentul de Primiri Urgențe de pe strada Coposu, iar ceilalți, împreună cu adulții, au fost aduși la UPU Doja. După evaluare și stabilizare, pacienții au fost internați în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea”, a declarat medicul.
Transportul s-a realizat cu trei ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță, două autospeciale SMURD și un microbuz.
„Toți pacienții prezentau simptome specifice toxiinfecției alimentare – dureri abdominale și greață. Au fost stabilizați și se află sub supraveghere medicală”, a mai precizat dr. Borcea.
Potrivit unor surse, toate cele 21 de persoane sunt din alte județe și erau cazate la Hotelul Cristalin din Arieșeni.
Planul Roșu a fost activat la ora 23:45 și a fost dezactivat la ora 01:30, după stabilizarea situației. Tabăra în care s-a produs incidentul găzduia grupuri de turiști din Timișoara și București.
Cauza exactă a toxiinfecției alimentare urmează să fie stabilită de inspectorii DSVSA Bihor, o anchetă epidemiologică a DSVSA și DSP Bihor este în curs de desfășurare.
„Ancheta începe în această dimineață”, a spus dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
Crina Dobocan