Clinica Hyperbarium din Oradea a găzduit, marţi după-amiază, o conferinţă important despre tratamentul în boala Lyme. Peste 150 de persoane (medici, pacienţi şi studenţi la Medicină) au participat la eveniment pentru a discuta despre cele mai eficiente şi inovatoare strategii de tratament pentru boala Lyme, o afecţiune cu o simptomatologie complexă.
Conferenţiarul universitar, medic primar în boli infecţioase, dr. Andrei Csep, medicul primar în neurologie, dr. Cristian Marge, şi medicul specialist în chirurgie generală cu competenţe în medicina hiperbară, dr. Cătălin Tîrvescu au prezentat lucrări relevante despre beneficiile terapiei hiperbare în tratamentul bolii Lyme.
Sesiunea de comunicări s-a încheiat cu o mărturie emoţionantă din partea pacientului Sergiu Briceag, care a împărtăşit experienţa sa personală cu tratamentul prin oxigen hiperbaric.
„Terapia hiperbară este una dintre puţinele terapii adjuvante în tratamentul bolii Lyme dovedite ştiinţific”, a subliniat dr. Ciprian Sturz, directorul medical al clinicii Hyperbarium.
Efect de la primele şedinţe
Potrivit celor mai recente studii, terapia hiperbară combate infecţia cu Borrelia burgdorferi, bacteria responsabilă pentru boala Lyme, transmisă prin muşcătura de căpuşă. Terapia potenţează efectul antibioticelor şi stimulează producţia de limfocite, celule ale sistemului imunitar esenţiale în lupta împotriva infecţiilor. De la primele şedinţe, pacienţii observă un efect antiinflamator, reducând durerile de cap şi musculare. Pe termen lung, terapia stimulează refacerea ţesuturilor afectate de infecţie.
Terapia hiperbară implică administrarea de oxigen pur la presiuni de până la 3 atmosfere, într-o cameră specială. În timpul unei şedinţe, nivelul de oxigen din sânge creşte de până la 20 de ori, facilitând difuzarea rapidă în ţesuturi şi accelerând vindecarea acestora. Această terapie non-invazivă şi sigură este eficientă în tratarea a peste 30 de afecţiuni diferite şi a fost folosită cu succes în ultimele două decenii în ţări precum Germania, Italia, Franţa, Israel şi SUA.
Clinica Hyperbarium, situată pe Calea Clujului 292/A din Oradea, deţine singura cameră hiperbarică acreditată medical din vestul României. De la deschiderea clinicii în mai 2023, au fost trataţi 184 de pacienţi, cu cicluri de tratament de minimum 10 şedinţe. Rata de răspuns pozitiv a fost de 81%, fără incidente sau complicaţii.
Teodora Mihai