La Târgul Produselor Bihorene din Oradea, o tânără din comuna Săcădat a atras atenția vizitatorilor cu roșiile sale cherry cultivate ecologic într-o seră modernă, construită cu fonduri europene. Roxana Ivan și soțul ei au ales să investească într-un proiect agricol sustenabil, pornind de la dorința de a oferi familiei alimente curate și ajungând să educe, pas cu pas, comunitatea cu privire la beneficiile produselor ecologice.
Roxana Ivan este unul dintre micii producători prezenți sâmbătă la Târgul Produselor Bihorene din Oradea, unde a venit cu roșii cherry cultivate în sistem ecologic, obținute în primul an de producție al serei construite în Săcădat.
„Noi, eu și soțul meu, am pornit de la bun început să cultivăm ecologic, în primul rând pentru familia noastră și viitoarele generații – avem un băiețel de trei ani și un altul e pe drum – ca să avem roșii curate, sănătoase, și apoi pentru a dezvolta educația ecologică. Deși oamenii abia încep să cunoască și să aprecieze produsele ecologice, acreditate, cu toții doresc să mănânce alimente cât mai bune calitativ”, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, Roxana Ivan, tânăra întreprinzătoare.

Proiectul a început în 2016, cu sprijinul unei finanțări europene de un milion de euro, obținută prin AFIR. Cu acești bani, familia Ivan a construit o seră de 3.300 de metri pătrați, complet automatizată, la cele mai moderne standarde.
„Sera este acoperită cu folie dublă, totul se reglează automat: ventilația și potrivirea căldurii sunt adaptate în funcție de temperaturile din exterior, geamurile se deschid automat. În interior trebuie să fie o temperatură constantă pentru ca plantele să nu sufere șocuri termice”, a explicat tânăra antreprenoare.
În prezent, cultivă un singur soi – Zuccherino – pentru care au căutat semințe netratate de calitate, achiziționând răsadurile de la o firmă de specialitate din Ungaria. Prima recoltă a fost obținută în luna iunie, iar roșiile cherry sunt deja certificate ecologic, purtând pe etichetă sigla frunzei verzi, recunoscută la nivel european.

Târgul Produselor Bihorene este o piață volantă organizată săptămânal, în fiecare sâmbătă, între orele 8.00 și 14.00, în Piața Unirii din Oradea. Acesta este dedicat exclusiv micilor producători din județ, care aduc spre vânzare produse agroalimentare locale: preparate din carne și lapte, ouă, pește, uleiuri presate la rece, legume și fructe, produse de patiserie, miere și produse apicole, țuică, vin și multe altele.
De asemenea, vizitatorii pot descoperi gemuri și sucuri naturale, murături, ceaiuri, dulciuri tradiționale, condimente, produse din lavandă, flori și articole de artizanat, toate realizate în Bihor.

Prima ediție a târgului a avut loc pe 15 iulie 2023, cu participarea a 33 de producători. Între timp, numărul acestora a crescut la peste 50 la fiecare ediție. Datorită succesului, din martie 2024 au fost deschise două piețe volante suplimentare, în cartierele Nufărul și Ioșia. Din august 2024, târgul din Piața Unirii are loc și miercurea, pe lângă ziua tradițională de sâmbătă.
Inițiativa face parte dintr-un proiect amplu de promovare a produselor locale sub denumirea „Produs în Bihor”, derulat în parteneriat de Consiliul Județean Bihor, Asociația Agricultorilor din Valea Ierului, Primăria Municipiului Oradea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) și Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor (ADD).

Prin aceste târguri, autoritățile locale și-au propus să crească accesul populației la produsele tradiționale locale, precum și să promoveze produsele agroalimentare din județ și tradiția culinară bihoreană. Mai mult decât atât, se dorește susținerea producătorilor locali, toate activitățile desfășurându-se sub denumirea ‘Produs în Bihor’.
Sursa text/Foto: AGERPRES
