Skip to main content

Sediul Detașamentului 2 de Pompieri din Oradea a fost modernizat

 |  Crina Dobocan  | 

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a anunțat finalizarea lucrărilor de modernizare a sediului Detașamentului 2 de Pompieri Oradea.

Proiectul, intitulat „Modernizare în vederea creșterii eficienței energetice a sediului Detașamentului 2 de Pompieri Oradea”, a fost implementat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, având o finanțare integrală de 5.957.569,13 lei. Fondurile au fost asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Clădire istorică

Construită în anul 1935 și pusă la dispoziția pompierilor în 1992, clădirea sediului a fost supusă unei reabilitări ample.

Obiectivul principal a fost creșterea eficienței energetice și reducerea emisiilor de dioxid de carbon, contribuind astfel la un mediu mai curat și la un consum energetic mult diminuat.

„Creșterea eficienței energetice a sediului Detașamentului 2 de Pompieri Oradea reprezintă o măsură cu beneficii pe termen lung, concretizată într-un consum de energie redus semnificativ, cu un necesar ce poate fi de peste două ori mai mic, contribuind totodată, la reducerea emisiilor de dioxid de carbon”, a explicat Alina Butaci, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Investițiile s-au concentrat pe modernizarea pavilionului administrativ și a garajelor, îmbunătățirea instalațiilor de încălzire și iluminat, precum și dotarea cu echipamente bazate pe surse regenerabile de energie.

Potrivit ISU Crișana, obiectivele specifice ale acestei investiții au urmărit:

  • reducerea consumului de combustibili și implicit a emisiilor de gaze nocive eliberate în atmosferă prin: montarea de corpuri termostatate, termoizolarea conductelor de distribuție pentru instalațiile de încălzire și instalaţii apă curentă menajeră,
  • schimbarea instalațiilor de distribuție agent termic de la întreaga clădire, refacerea instalațiilor și a corpurilor sanitare de la întreaga clădire, montarea senzorilor de prezență la lavoare, montarea debitmetrelor pe racordurile cu apă caldă și apă rece și a contoarelor de energie termică, inclusiv cele dotate cu dispozitive de înregistrare și transmitere la distanță a datelor;
  • utilizarea surselor regenerabile de energie prin montarea unui sistem solar de producere a energiei termice cu tuburi vidate, necesar pentru prepararea apei calde;
  • montarea unui sistem de producere a energiei electrice folosind panouri fotovoltaice;
  • implementarea sistemelor de management energetic având ca scop îmbunătățirea eficienței energetice și monitorizarea consumurilor de energie;
  • reducerea consumului de energie electrică prin refacerea/înlocuirea instalației electrice existente.

Acest proiect, desfășurat în conformitate cu principiul „Do No Significant Harm” (DNSH) – (a nu prejudicial în mod semnificativ), promovează o abordare ecologică și durabilă în modernizarea infrastructurii publice. Prin reducerea consumului energetic și a emisiilor de gaze cu efect de seră, investiția aduce beneficii pe termen lung atât pentru mediu, cât și pentru bugetul public.

Implementarea proiectului a început la data de 15 decembrie 2022, contractul de prestări servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de investiție a fost semnat în 11 august 2023, iar lucrările au demarat pe 26 septembrie 2023, având ca termen de finalizare 14 decembrie 2024.

Crina Dobocan
Foto: ISU Crișana