Skip to main content

Rețea de suport pentru elevii cu CES, lansată în Bihor de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

 |  Crina Dobocan  | 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată annual la data de 3 decembrie, a fost lansată o inițiativă importantă pentru educația incluzivă din județul Bihor.

Proiectul „Acces la educație incluzivă”, coordonat de Centrul Județean de Resurse Educaționale Bihor cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a creat o rețea de comunicare și consiliere dedicată elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) integrați în învățământul de masă.

Obiectivele rețelei

Noua rețea oferă servicii de informare și consiliere pentru cadrele didactice și părinții care au nevoie de suport în procesul educațional al elevilor cu CES.

Beneficiarii direcți sunt copiii și elevii cu diverse deficiențe, inclusiv: autism, deficiențe de vedere, deficiențe de auz, deficiențe grave și multiple, deficiențe mintale medii și ușoare și elevi care necesită orientare școlară și profesională.

Program și accesibilitate

Serviciile de consiliere sunt disponibile în fiecare marți și joi, între orele 12:00 și 14:00, cu excepția vacanțelor școlare. Rețeaua este sprijinită de mai multe instituții specializate din județul Bihor, între care: Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea; Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea; Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas” Oradea; Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea și Popești; Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor.

Pentru a facilita accesul la aceste servicii, două linii telefonice au fost puse la dispoziție, fiind asigurate cu sprijinul Centrului Județean de Resurse Educaționale Bihor și al Asociației pentru copii și tineri cu dizabilități „Bonitas.

Acestea sunt:

  • Telefon pentru limba română: 0770 203 006
  • Telefon pentru limba maghiară: 0770 496 719

Această rețea reprezintă un pas important în asigurarea unui acces egal la educație de calitate pentru toți elevii, indiferent de dificultățile pe care le întâmpină.

Inițiativa își propune să sprijine integrarea elevilor cu CES în școli de masă și să contribuie la dezvoltarea competențelor cadrelor didactice în gestionarea unor astfel de situații”, a arătat Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Potrivit reprezentanților proiectului, serviciile oferite vor contribui la crearea unui mediu educațional incluziv, în care fiecare elev să beneficieze de șanse egale la învățare și dezvoltare personală.

Crina Dobocan