Skip to main content

Recorduri mondiale la Festivalul „D’ale porcului”

 |  Crina Dobocan  | 

Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI”, un important eveniment de preparare tradițională a cărnii de porc din România, a ajuns la a XI-a ediție. Manifestarea se va desfășura în perioada 9-10 noiembrie 2024, la Era Shopping Park din Oradea.

Anul acesta, festivalul va inaugura oficial sezonul sărbătorilor de iarnă 2024-2025.

Înființat în 2015, acest festival-concurs a adus în prim-plan tradițiile de preparare a cărnii de porc specifice județului Bihor, invitând localnici și turiști să redescopere savoarea preparatelor românești autentice.

De la cârnați, toroș și jumări până la caltaboși și alte delicii, toate sunt pregătite live, oferind publicului ocazia de a se bucura de preparate proaspete și de ambianța festivă.

Evenimentul a început cu participarea unor comune din Bihor, iar acum a crescut semnificativ, atrăgând peste 12.000 de vizitatori anual și primind echipe din județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare și chiar din Ungaria.

Recorduri mondiale

De-a lungul celor zece ediții anterioare, festivalul a stabilit două recorduri mondiale („Cel mai lung caltaboș” și „Cel mai lung mititel”) și a evoluat prin adăugarea unei secțiuni dedicate profesioniștilor – „D’ALE PORCULUI PRO” – și prin lansarea unei game de băuturi oficiale locale sub marca „doboRÂT”.

Ediția din acest an a concursului reunește echipe din întreaga țară, fiecare având o zonă dedicată de 6×5 metri, un pavilion și dotările necesare pentru pregătirea preparatelor, spune Nicolae Pop, organizatorul evenimentului.

Organizatorii pun la dispoziție echipelor câte un porc de aproximativ 100-110 kg, alături de alte materiale esențiale pentru competiție. Pe lângă evaluarea de către juriu, vizitatorii vor putea degusta și aprecia produsele pregătite, votul lor fiind un element-cheie în stabilirea câștigătorilor.

Juriul va fi coordonat de Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România și va fi alcătuit din specialiști renumiți în arta culinară.

Chefi de renume la Oradea

Printre aceștia se numără Chef Emanuel Mocan, Chef Cerasela Lungu, Chef Nina Rus și arheologul culinar Mircea Groza. Premiile vor fi oferite pe categorii (cel puțin 10 premii pe categorie), precum: „Cei mai buni cârnați”, „Cei mai buni caltaboși”, „Cel mai bun toroș”, „Cea mai bună pălincă/țuică”, „Cel mai bun preparat special”, „Premiul de popularitate – cele mai multe tichete”, „Premii speciale” și „Marele premiu (I, II, III)”.

Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile. În prima zi, pe 9 noiembrie 2024, este programat târgul de produse tradiționale, concursuri de degustare a pălincii, cârnaților, toroșului și altor preparate specifice, precum și recitaluri de artiști locali. Ziua se va încheia cu festivitatea de premiere.

Duminică, 10 noiembrie 2024, Festivalul „D’ALE PORCULUI PRO” aduce în fața publicului echipe de profesioniști, care vor concura în prepararea celor mai bune produse din carne de porc. Vor avea loc degustări, demonstrații culinare și recitaluri ale unor invitați speciali, printre care Orchestra „Rapsodia Bihoreană” și Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”.

De asemenea, publicul va putea achiziționa produse locale de la târgul tradițional „FAIN DINing BIHOR”, iar atmosfera va fi animată de spectacole de muzică populară susținute de artiști locali și invitați speciali.

Festivalul-concurs „D’ALE PORCULUI” este organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea, în colaborare cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor și cu sprijinul partenerilor și sponsorilor. Partenerul principal al evenimentului este COMTIM, alături de partenerul silver STAR STONE și numeroși sponsori care contribuie la succesul acestui festival tradițional.

Pentru mai multe informații, accesați www.fcdp.ro sau contactați organizatorii la informatiapop@gmail.com.

PROGRAM

SÂMBĂTĂ – 9 noiembrie(„D’ALE PORCULUI”)

  • 08.00-19.00 Târg de produse tradiţionale
  • 08.00-08.30 Degustare pălincă – CONCURS
  • 10.00-10.30 Deschidere festivă
  • 11.30-12.30 Degustare toroş/ preparate specifice zonei – CONCURS
  • 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
  • 13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
  • 14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
  • 15.30-17.00 BIHORULPETRECE

RECITALURI: Artiști locali
17.00-18.00 Festivitate de premiere –

DUMINICĂ – 10 noiembrie(„D’ALE PORCULUI PRO”)

  • 09.00-18.30 Târg de produse tradiţionale
  • 08.00-08.30 Degustare țuică/ pălincă – CONCURS
  • 10.00-10.30 Deschidere festivă
  • 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
  • 13.30-14.30 Degustare preparate specifice zonei/ preparate speciale – CONCURS
  • 14.30-1530 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
  • 15.30-17.00 ROMÂNIA PETRECE

RECITALURI: Orchestra „Rapsodia Bihoreană” dirijată de Liviu BUȚIU, Ansamblul folcloric „Nuntașii Bihorului”; Ionuț FULEA
17.00-17.30 Festivitate de premiere

Crina Dobocan