Skip to main content

Primul Ghid pentru părinții copiilor cu surdocecitate și dizabilități senzoriale

 |  Teodora Mihai  | 

Fundația Sense Internațional România, împreună cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara, au lansat săptămâna trecută ghidul „Primii pași: un ghid pentru părinții copiilor cu surdocecitate și dizabilități senzoriale”.

Acest ghid, disponibil și online la www.primiipasi.surdocecitate.ro, reprezintă un prim pas important în sprijinul familiilor afectate.

Lansarea ghidului a avut loc simultan în Iași, Oradea și Timișoara, reunind peste 110 părinți, specialiști în intervenție timpurie, reprezentanți ai autorităților locale și instituțiilor medicale.

Autorii ghidului subliniază importanța primelor luni după diagnosticarea copiilor cu surdocecitate sau dizabilități senzoriale.

„Primele luni reprezintă o perioadă extrem de dificilă pentru aceste familii, plină de întrebări și emoții intense. Ghidul lansat astăzi este conceput pentru a oferi părinților sprijinul și informațiile necesare cât mai repede posibil, pentru a susține dezvoltarea copilului lor”, a declarat Etelka Czondi, directorul Sense Internațional România.

Ghidul abordează teme esențiale precum intervenția timpurie, stimularea restantului auditiv sau vizual al copilului și accesarea serviciilor de sprijin familial.

Acceptarea, primul pas

Materialul a fost elaborat cu ajutorul a peste 70 de părinți din Iași, Oradea și Timișoara, care și-au împărtășit experiențele pentru a face ghidul cât mai util părinților aflați la început de drum. Acceptarea diagnosticului este subliniată ca fiind crucială pentru o viață mai ușoară și mai fericită pentru copil.

„În ziua în care vei accepta diagnosticul, viața copilului tău va deveni mult mai simplă și mai ușor de trăit. Acceptarea înseamnă puterea de a merge mai departe, de a nu renunța și de a scoate tot ce este mai bun din potențialul copilului tău”, este mărturia părintelui N.A.

Ghidul are la bază experiența Fundației Sense Internațional România și expertiza celor trei autoare, specialiste în intervenție timpurie: Mara Apostol, profesor psihopedagog la Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iași, Eva Oprea, profesor psihopedagog la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea, și Gabriela Jianu, psiholog la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara.

Dezvoltat în cadrul proiectului „Primii pași”, ghidul a fost selectat și sponsorizat prin campania „Soluții pentru Comunitate”, implementată de Synevo România cu sprijinul Asociației Medicover.

Sprijin pentru sute de familii

Programul de intervenție timpurie al Fundației Sense Internațional România, început în 2006, a avut un impact major în viața a sute de copii cu surdocecitate și dizabilități senzoriale și a familiilor acestora. Peste 800 de copii au beneficiat de servicii de stimulare multisenzorială, antrenament vizual funcțional, educare perceptiv-auditivă, logopedie și fizioterapie. De asemenea, 1.600 de părinți și alți membri de familie au primit sprijin și consiliere.

Înființată în 2001, Sense Internațional România are ca misiune îmbunătățirea vieții persoanelor cu surdocecitate și dizabilități senzoriale multiple din România. 

Prin programe naționale ce promovează intervenția timpurie, educația și serviciile vocaționale, organizația aduce schimbări pozitive în viața a sute de persoane cu aceste dizabilități.

Pentru mai multe informații, vizitați www.surdocecitate.ro.

Teodora Mihai