Primele autobuze electrice vor circula pe străzile Oradiei din vara anului viitor
Primele autobuze electrice vor circula pe străzile Oradiei din vara anului viitor
Oradea face un pas important către un transport public mai verde și mai eficient, odată cu semnarea unui contract pentru achiziția a 30 de autobuze electrice. Acestea vor începe să circule pe străzile Oradiei din vara anului 2025 și vor oferi călătorilor condiții moderne. Totodată, ele vor contrinui și la reducerea poluării în oraș.
Primăria Oradea a semnat un contract cu firma New Kopel Car Import SRL pentru furnizarea autobuzelor electrice, alături de stații de încărcare. Valoarea contractului se ridică la 80.932.500 lei fără TVA și include 30 de autobuze electrice de 12 metri, 7 stații de încărcare lentă și 2 stații de încărcare rapidă.
Facilități
Noile autobuze sunt proiectate pentru a oferi un confort sporit și accesibilitate tuturor categoriilor de pasageri.
Caracteristici:
Capacitate: 70 de locuri, dintre care 32 pe scaune, pentru autobuzele din gama de 12 metri.
Accesibilitate: Podea complet coborâtă și platforme speciale pentru persoanele cu dizabilități.
Confort: Sistem de aer condiționat și încălzire pentru toate anotimpurile.
Tehnologie modernă: Echipamente audio-vizuale pentru informarea pasagerilor, camere de supraveghere și sisteme de numărare a călătorilor.
Autobuzele, model BYD K9UD, au o autonomie de minimum 200 km în condiții reale de trafic și o baterie de 383 kWh cu garanție extinsă de 8 ani.
Proiectul vizează modernizarea flotei de transport, dar și reducerea emisiilor de carbon și a costurilor de operare.
Primăria Oradea își propune să crească atractivitatea transportului public printr-o frecvență mai mare a curselor și un serviciu mai eficient.
„Amplasamentul scaunelor va asigura locuri rezervate pentru persoane cu nevoi speciale, iar fiecare autobuz va fi prevăzut la ușa din mijloc cu platformă pentru facilitarea accesului acestor persoane. Acestea vor fi dotate cu echipamente pentru informare călători (audio-vizuală), numărare călători și supraveghere video. Autobuzele BYD K9UD au o autonomie de transport de minim 200 km în condiții reale de trafic specifice municipiului Oradea (vara/iarna, încărcare la capacitate maximă) și beneficiază de o garanție de 4 ani/280.000 km. Totodată, sistemul de baterii pentru tracțiune, cu o capacitate de 383 kWh, are o garanție de 8 ani. Autobuzele electrice BYD sunt extrem de performante datorită autonomiei ridicate și capacităților de încărcare, ceea ce se traduce prin costuri reduse de infrastructură și de încărcare, garanția extinsă a bateriilor și a sistemelor, precum și performanțele eficiente ale frânării regenerative”, au transmis reprezentanții Primăriei Oradea.
Surse de finanțare
Achiziția celor 30 de autobuze electrice este finanțată prin trei proiecte majore, derulate prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027:
Coridor de mobilitate urbană Magheru – Republicii, Etapa 1 – 10 autobuze.
Coridor de mobilitate urbană Magheru – Republicii, Etapa 2 – 10 autobuze.
Coridor de mobilitate urbană Decebal – Vladimirescu – 8 autobuze.
Alte două proiecte suplimentare includ câte un autobuz electric fiecare, însă finanțarea depinde de aprobarea unor fonduri suplimentare.
După emiterea ordinului de începere, furnizorul va avea la dispoziție opt luni pentru livrarea autobuzelor, ceea ce înseamnă că primele vehicule vor fi gata să circule în vara anului viitor.
„Depunerea ofertelor pentru cele 30 de autobuze a avut loc în august 2023, însă semnarea contractului de furnizare a fost condiționată de semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele în cadrul cărora vor fi finanțate aceste autobuze electrice”, mai precizează municipalitatea orădeană.
Crina Dobocan
Foto: PMO