Primăria Oradea va cumpăra alte aparate de radiologie pentru telemedicină, în locul celor nefuncționale, și cere daune furnizorului
Directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, Marius Moș și medicul șef UPU SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, au susținut astăzi, 12 noiembrie, o conferință de presă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, unde au adus clarificări cu privire la situația referitoare la procedura de achiziție a sistemului format din 6 aparate radiologice, procedură care a fost realizată de către de municipalitate cu finanțare pe fonduri europene, beneficiari fiind Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (sediul de pe C. Coposu și sediul de pe Gh. Doja), precum și spitalele din Aleșd, Marghita, Salonta și Beiuș.
La conferința de presă a participat și Ioana Popa, manager de proiect și șef serviciu în cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională.
Primăria Oradea a anunțat că va achiziționa noi aparate de radiologie pentru sistemul de telemedicină județean, după ce cele livrate și instalate de firma Proton Impex din București s-au dovedit necorespunzătoare. Aceste echipamente, livrate în cadrul unui proiect finanțat cu aproape 9 milioane de euro din fonduri europene, nu au putut fi recepționate, întrucât nu îndeplineau cerințele de control de la distanță impuse de proiect.
O achiziție contestată
Într-o conferință de presă desfășurată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, Marius Moș, directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, a explicat că firma Proton Impex a livrat aparate de radiologie standard, improvizând ulterior un software pentru controlul de la distanță.
„Este ca și cum am fi comandat o mașinuță radiocomandată și am primit una cu telecomandă cu fir. Firma încearcă să ne convingă să recepționăm ceea ce ne-a livrat, nu ce am solicitat”, a spus Moș, subliniind că echipamentele livrate nu corespund specificațiilor cerute.
Dr. Hadrian Borcea, șeful UPU-SMURD Bihor, a confirmat că echipamentele au fost instalate în spitale (la cele două staționare ale Spitalului Județean – din Rogerius și din strada Gheorghe Doja, respectiv și celor patru spitale din orașele din județ – Salonta, Marghita, Aleșd și Beiuș), însă nu pot fi operate de la distanță. Potrivit șefului UPU SMURD Bihor, interconectarea celor șase aparate de telemedicină se impunea în contextul în care spitalele din județ nu au linie de gardă de radiologie după ora 15.00, a explicat dr. Hadrian Borcea. Astfel, a mai precizat dr. Borcea, pacienții din tot județul sunt transportați la Oradea pentru o simplă radiografie.
Mai mult, producătorul japonez al aparatelor a transmis că aceste echipamente nu sunt destinate utilizării în telemedicină și nu aprobă modificările unor softuri improvizate și nici cu modificări ale aparatelor, a mai precizat medicul orădean.
În fața acestei situații, Primăria Oradea nu a plătit suma de 360.000 de euro convenită prin contract și a anunțat că va solicita daune de interese, echivalente cu suma estimată pentru achiziția aparatelor (de 600.000 de euro – n.r.).
„Firma a făcut presiuni să acceptăm recepția și să plătim, ajungând chiar să angajeze o firmă de recuperare și să deschidă un proces împotriva noastră pentru a ne oblige să recepționăm aparatele”, a declarat Moș.
Suma de 360.000 de euro, cât era valoarea contractului, nu a putut fi decontată de municipalitate prin proiectul european, a precizat Marius Moș.
„În cadrul proiectului am făcut achiziții de echipamente și aparatură de 7,5 milioane euro și doar aceasta nu s-a finalizat cu succes, cu toate celelalte nu a fost nicio problemă”, a zis directorul.
Noi planuri pentru achiziție
În acest context, municipalitatea a anunțat demararea unei noi licitații pentru achiziționarea aparatelor conforme. Moș a precizat că Primăria speră să lanseze procedura de achiziție la începutul lunii decembrie și să finalizeze procesul în următoarele șase luni. Obiectivul este ca, până la sfârșitul anului viitor, sistemul radiologie la distanță să fie complet funcțional.
Proiectul strategic pe sănătate vizează interconectarea spitalelor din județ, astfel încât radiografiile să poată fi realizate la distanță de specialiști din Oradea, reducând nevoia de transport a pacienților și compensând lipsa personalului medical specializat în unitățile mai mici.
Sistemul PACS va permite stocarea și accesarea imaginilor radiologice în toate spitalele implicate, facilitând decizii rapide în cazuri de urgență.
Acest tip de tehnologie este disponibil
Primăria Oradea spune că dorește să asigure servicii medicale moderne și eficiente, subliniind că acest tip de tehnologie este disponibil și utilizat pe piața europeană.
„Caietul de sarcini a fost realizat folosind o multitudine de surse de informare, inclusiv un studiu de piață destinat evaluării disponibilității pe piața europeană a acestui tip de aparat. În studiu au fost primite mai multe oferte ceea ce dovedește că acest tip de aparate este disponibil și în România, doar că, până în acest moment nu a existat o cerere. La licitația pentru achiziționarea sistemului au fost depuse 4 oferte. Firma Proton Impex 2000 a câștigat licitația în urma deciziei Curții de Apel Oradea, care a obligat Primăria să accepte declarațiile pe propria răspundere a firmei, conform căreia aparatele vor îndeplini cerințele din caietul de sarcini deci implicit și expunerea imaginilor la distanță. Totuși, la recepție s-a constatat că sistemul nu are o astfel de funcție, în plus existând și multe alte neconformități majore, iar declarația firmei s-a dovedit a fi una mincinoasă.
Deși Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) nu a certificat încă un astfel de sistem de expunere la distanță, Primăria Oradea și-a asumat încă de la început responsabilitatea de a solicita certificarea procedurii la CNCAN, recunoscând caracterul inovator al proiectului. Acest tip de aparate există și sunt comercializate de multe companii care produc aparate de radiologie.
În plus, firma Proton Impex 2000 a încercat ulterior să remedieze situația instalând un software pe aparatele de radiologie, demonstrând că acestea pot fi controlate de la distanță. Totuși, soluția s-a dovedit nesigură, deoarece nu dispunea de măsuri de siguranță adecvate. De asemenea, producătorul aparatelor a transmis, în urmă cu 3 săptămâni, la solicitarea Primăriei Oradea, faptul că echipamentele lor nu sunt destinate unui astfel de control de la distanță și nu aprobă instalarea unui software care să le modifice funcționalitatea”, au arătat reprezentanții Primăriei Oradea.