Skip to main content

Peste o jumătate de milion de lei investiți în cercetare pentru tehnologii sustenabile

 |  Redacţia  | 

O echipă a Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, coordonată de ș. l. dr. ing. Mircea Arion, demarează un proiect de cercetare în valoare de aproape o jumătate de milion de lei.

Proiectul, intitulat „Cercetare și inovare interdisciplinară utilizând tehnologii sustenabile”, își propune să susțină capacitatea instituțională pentru cercetare și inovare, prin implementarea practicilor științei deschise și aplicarea în tehnologii emergente.

„Proiectul asigură suportul necesar pentru continuarea activității de excelență în cercetarea multidisciplinară, contribuind la satisfacerea nevoilor prezente identificate în domeniile energiei și mobilitate, mediu, eco-tehnologii și sănătate”, precizează ș. l. dr. ing. Mircea Arion. 

Pentru punerea în practică a acestui proiect va fi utilizată infrastructura de cercetare din cadrul Universității din Oradea, în scopul realizării activității de cercetare de excelență în domeniile: inginerie electrică, mecanică, fizică, chimie, protecția mediului, medicină etc.

„Proiectul propus reprezintă o oportunitate pentru creșterea calității cercetării inovative, dar și pentru rezolvarea unor teme de cercetare de interes venite din partea industriei și a mediului economic”, subliniază coordonatorul acestuia. 

Inițiatorii proiectului urmăresc: asigurarea continuității activității de cercetare de excelență pentru dezvoltarea sustenabilă în toate activitățile Universității, asigurarea desfășurării activității de cercetare de excelență prin achiziția de servicii de mentenanță, calibrare, testare și pentru îmbunătățirea echipamentelor utilizate în activitatea de cercetare, susținerea cercetării inovative prin modernizarea infrastructurii de cercetare. implementarea practicilor specifice științei deschise cu accesul liber la infrastructura de cercetare, atragerea către activitatea de cercetare a unui număr cât mai mare de absolvenți care să devină doctoranzi, cu aplicarea competențelor și a egalității de gen, susținerea publicării rezultatelor cercetării în publicații de specialitate indexate în bazele de date internaționale.

Bugetul total al proiectului este de 468.861 lei (din care 328.000 lei finanțare UEFISCDI și 140.861 lei cofinanțare a Universității din Oradea).

Echipa de implementare a proiectului are în componență cadre didactice, conducători de doctorat și doctoranzi ai Universității din Oradea.

Proiectul CNFIS-FDI-2024 -F-0334 Cercetare și inovare interdisciplinară utilizând tehnologii sustenabile_CIIUTS, finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională pentru universitățile de stat, se derulează în perioada 03.06.2024-15.12.2024.