Parc fotovoltaic, promenadă modernă și rețea de gaz la Vadu Crișului

Comuna Vadu Crișului își propune să își dubleze bugetul de investiții și să rezolve problemele locale într-un timp record prin atragerea de fonduri europene. Autoritățile locale au depus numeroase proiecte pentru a obține finanțare din programe, precum: Interreg V-A România – Ungaria 2021-2027, Anghe Saligny și Administrația Fondului de Mediu. Cele mai importante proiecte vizează dezvoltarea unui parc fotovoltaic, modernizarea iluminatului public, amenajarea unei promenade moderne și introducerea rețelei de gaz.
Unul dintre cele mai ambițioase proiecte este construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 520kWp în localitatea Vadu Crișului. Acesta face parte din proiectul „Cooperare verde, fără frontiere între comunele Vadu Crișului, Dobrești și orașul Hajdúszoboszló (Ungaria)”, în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria 2021-2027. Liderul de proiect este Consiliul Local al orașului Hajdúszoboszló, iar comuna Vadu Crișului este partener, alături de comuna Dobresti.
Investiția totală este de 1.901.792,82 euro, din care partea comunei Vadu Crișului este de 623.581 euro, cu o cofinanțare de 2%.
Investiția va fi localizată în zona numită Dealu’ Bandi, în apropierea drumului județean DJ 108I, pe direcția Vad-Șuncuiuș.
Parcul fotovoltaic, care se va întinde pe un hectar, va alimenta toate clădirile publice din comună, inclusiv Primăria, școlile și dispensarul. Viceprimarul comunei, Ioan Hașas, a subliniat că indicatorii de rentabilitate și planurile de dezvoltare justifică pe deplin această investiție.
„Centrala Electrică Fotovoltaică va cuprinde echipamente electrice, cabluri și elemente de conectare care permit producerea și transportul curentului continuu până la invertoare unde este transformat în curent alternativ, urmând ca acesta să fie injectat în rețeaua Sistemului Energetic Național”, a mai preciat Hașas.
Punte peste granițe
Proiectul „Amenajare promenadă în localitatea Vadu Crișului, jud. Bihor”, parte din inițiativa „Punte peste granițe pentru protecția și conservarea naturii în regiunea Bihor – Hajdu-Bihar” (acronim PROTECT), a fost depus de Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu UAT Vadu Crișului și Autoritatea locală Körösszegapáti, Ungaria. Valoarea totală a proiectului PROTECT RO-HU-00569 este de 1.979.479,93 euro, din care componenta Vadu Crișului este de 658.580,38 euro, cu o cofinanțare de 2%.
Promenada va fi situată pe malurile Crișului Repede, în zona podului din centru, și va include alei pietonale realizate din dale prefabricate, jardiniere cu flori, corpuri de iluminat stradal, bănci inteligente din lemn, o zonă pentru pescuit cu foișoare din lemn și o zonă de plajă cu nisip. De asemenea, vor fi amplasate coșuri de gunoi, cișmele de apă și un grup sanitar smart, tip container, placat cu lemn. Lățimea aleilor pietonale va fi de 1.50 – 1.70 m.
Sistem de iluminat modern
Un alt proiect important este „Modernizarea sistemului de Iluminat prin eficientizarea infrastructurii de iluminat public în comuna Vadu Crișului”, finanțat de Administrația Fondului de Mediu. În prima etapă, vor fi schimbate 450 de corpuri de iluminat pe patru dintre cele mai lungi străzi principale ale comunei, iar în etapa a doua vor fi incluse și restul străzilor care nu au fost cuprinse inițial. Valoarea totală a proiectului este de 1.267.340 lei.
Gaz la Vadu Crișului
De asemenea, în comuna Vadu Crișului va fi introdusă rețeaua de gaz, printr-un proiect inclus în cadrul programului național de investiții Anghel Saligny – „Înființarea rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în comuna Vadu Crișului”
„Pentru noi este cel mai important proiect pentru că toată lumea din comună așteaptă să aibă gaz. Suntem pe lista aprobată a Ministerului Dezvoltării, cu suma alocată de la bugetul de stat de 16 milioane de lei”, a spus viceprimarul Hasas.
Proiectul va fi realizat în două etape. În prima etapă se va face magistrala și drumurile principale ale localității și în a doua etapă se vor face extinderi și-n localitățile Topa de Criș, Birtin și Tomnatic.
„Acum se lucrează la proiectele tehnice, estimăm că în toamnă, prin octombrie vor începe lucrările propriu – zise la prima etapă”, a precizat Hasas.
Teodora Mihai