Skip to main content

O săptămână închinată prevenirii criminalității în județul Bihor

 |  Teodora Mihai  | 

Din 20 până în 24 mai 2024, polițiștii bihoreni vor derula acțiuni preventive, ateliere de informare, cafeneaua prevenirii, expoziție de desene, jocuri, concursuri și alte surprize atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, în cadrul unui eveniment care se desfășoară la nivel național.

Este vorba de „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, eveniment prin care se urmăreşte sensibilizarea cetățenilor cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, a unei conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

„Apropierea de comunitate şi nevoile acesteia reprezintă unele dintre obiectivele prioritare ale Poliţiei Române, de unde şi iniţiativa de a realiza, timp de o săptămână, o acţiune ale cărei priorităţi sunt informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la aspectele de natură infracţională şi antivictimală.

Inițiativa implică organizarea unei suite de activități informativ – preventive în spațiul public. Polițiștii bihoreni vor propune publicului larg o gamă variată de teme preventive, care vor fi transmise prin mijloace și metode interactive, adaptate la cerințele și nevoile grupurilor țintă și, totodată, vor prezenta consecințele ce decurg din comiterea de infracțiuni”, a explicat Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

Teme specifice

Astfel, între 20 – 24 mai, prin colaborarea dintre poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii Biroului Poliției de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, cei ai Serviciului Criminalistic, polițiștii Biroului pentru Siguranță Școlară, polițiștii de ordine publică, polițiștii rutieri, precum și polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, vor fi desfăşurate activităţi structurate pe mai multe domenii preventive, fiecare zi având o temă specifică, selectată în baza priorităților Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității.

Activitățile desfășurate de polițiștii bihoreni în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității sunt organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor, Fundația Lampas, Orășelul Copiilor, Penitenciarul Oradea, Universitatea din Oradea – Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, Inspectoratul Județean de Jandarmi Bihor și Fundația Comunitară Oradea.

Program:

În cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, poliţiştii din Bihor vor desfăşura activităţi structurate pe mai multe domenii. 

  • Luni, 20 mai – Activităţi dedicate prevenirii victimizării minorilor;
  • Marți, 21 mai – Activităţi preventive în vederea creşterii gradului de siguranţă în mediul on-line;
  • Miercuri, 22 mai – Activități pentru prevenirea violenței domestice;
  • Joi, 23 mai – Activități dedicate prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului;
  • Vineri, 24 mai – Activități dedicate prevenirii victimizării și disparițiilor de minori.

Agenda activităților planificate:

LUNI – 20 MAI:

Luni, 20 mai a.c.,  în intervalul orar 10.00 – 12.00 – „Pași spre libertate – spune NU delincvenței juvenile!” – activitate de informare, destinată prevenirii delincvenței juvenile și victimizării minorilor, realizată în parteneriat cu Penitenciarul Oradea, la Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși Oradea”

13.00 – 14.00 – „Ne jucăm, desenăm, reguli noi învățăm!”- atelier de educație rutieră, realizat împreună cu elevii de gimnaziu de la Școala Internațională Agora. Prin intermediul jocurilor, desenelor, cu sprijinul covorului rutier, al mini indicatoarelor rutiere și al unor filmulețe educative, polițiștii de prevenire îi vor învăța pe copii principalele reguli de circulație și cum să circule corect pe drumurile publice, pentru a preveni victimizarea prin accidente rutiere.

13.00 – 14.00 – „Adolescență fără delincvență” – activitate de informare despre consecințele săvârșirii unor infracțiunii, răspunderea penală a minorilor, reguli pentru a preveni victimizarea acestor, realizată în colaborare cu Penitenciarul Oradea, cu elevii de gimnaziu și liceu ai Școlii Internaționale Agora

MARŢI – 21 MAI:

Marți, 21 mai a.c., în intervalul orar 11.00 – 12.30, la Comuniteca Oradea, alături de Fundația Comunitară Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității vor desfășura un atelier de informare privind siguranţa pe Internet a copiilor și tinerilor, sub genericul „Educație digitală pentru cei mici”.

„Scopul activității este informarea elevilor cu privire la principalele modalități de utilizare în siguranță a Internetului. În cadrul acțiunii, vor fi dezbătute teme referitoare la siguranța pe Internet, reguli de autoprotecție în mediul virtual, drepturile de autor, traficul de persoane etc.”, a explicat Alina Fărcuța.

De asemenea, tot marți, 21 mai a.c., începând cu ora 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei ai Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea vor fi prezenți în campusul universitar din cadrul Universității din Oradea, unde, sub genericul „Siguranță la un click distanță!”, vor interacționa cu studenții pe tema siguranței la cumpărăturile online, despre cum să-și securizeze cardurile bancare, dar și despre diverse tipuri de fraude pe Internet, cărora le pot cădea victime.

Tot marți, 21 mai a.c., în intervalul orar 13.00 – 15.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, în parteneriat cu Departamentul de Relații Internaționale și Studii din Europene cadrul Universității din Oradea, vor derula evenimentul „Împreună pentru un Internet mai sigur”, în Campus II – Universitatea din Oradea – sala V014. 

În cadrul evenimentului vor fi prezentate tendințele actuale în materie de criminalitate informatică și vor fi subliniate pericolele pe care le ascunde lumea virtuală și principalele tipuri de fraude comise pe Internet, cu recomandări punctuale pentru a preveni victimizarea.

MIERCURI – 22 MAI:

Miercuri, 22 mai a.c., pe raza municipiului Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei ai Biroului Poliției de Proximitate Oradea, împreună cu reprezentanții Fundaţiei Lampas, vor organiza o serie de activități preventive despre formele de manifestare a violenţei în familie, sub genericul „Oprește acum violenţa în familie, cere ajutor!”.

„Scopul activităților preventive îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie”, mai zice Fărcuța.

Astfel, în intervalul orar 11.00 – 13.00, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu reprezentanții Fundaţiei Lampas vor fi prezenți în campusul Universității din Oradea, unde vor organiza evenimentul „Cafeneaua prevenirii”. În acest context, polițiștii de prevenire bihoreni vor interacționa cu studenții pe tema prevenirii violenței domestice, într-un cadru informal.

„Cei prezenți vor avea ocazia să servească o cafea sau o băutură răcoritoare și să primească informații utile de la polițiști, despre formele de manifestare a violenței în cuplu, despre instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum și despre drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie”, a arătat Alina Fărcuța.

De asemenea, în intervalul orar 13.30 – 15.00, în Piața Unirii din municipiul Oradea, sub genericul „Uniți împotriva violenței!”, polițiștii de prevenire bihoreni vor organiza o acțiune stradală, menită să trezească și să sensibilizeze conștiința publică cu privire la fenomenul violenței împotriva femeii, un comportament indezirabil, cu efecte negative pe termen lung.

În eveniment vor fi implicați și elevii Liceului de Artă Oradea, care vor prezenta, într-o expoziție de desene, creațiile lor cu privire la violența în familie.

JOI, 23 MAI:

În intervalul orar 10.00 – 11.00, sub genericul „Un om prevenit, un om salvat!”, în colaborare cu polițiștii  Biroului Poliției de Proximitate Oradea, polițiștii de prevenire vor desfășura o activitate pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, respectiv pentru prevenirea furturilor din bagaje, genți, prevenirea tâlhăriilor și a înșelăciunilor.

„Activitățile, care au ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la furturile din locuințe, la principalele moduri de operare și modalități eficiente de prevenire a acestora, vor avea loc pe raza municipiului Oradea, în zona Pieței Rogerius și în proximitatea stațiilor mijloacelor de transport în comun”, mai precizează Alina Fărcuța.

De asemenea, în intervalul orar 12.30 – 14.00, pe platoul din fața Centrului Comercial Crișul Shopping City, din municipiul Oradea, sub genericul „Sigur Acasă – Fii informat!”, polițiștii de prevenire și cei de proximitate vor desfășura activități pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, în cadrul cărora vor interacționa cu cetățenii și vor distribuit materiale informative.

În cadrul evenimentului, polițiștii bihoreni vor discuta despre cele mai uzuale moduri de operare ale infractorilor, precum declinarea de calități oficiale, înșelăciunile prin invocarea a diverse pretexte, precum vânzarea de produse, diverse reparații, toate folosite de infractori doar pentru a pătrunde în locuințe.

„În cadrul acțiunii, polițiștii de prevenire vor pune la dispoziția publicului ochelarii VR, prin intermediul cărora cetățenii vor putea înțelege impactul furturilor din locuință asupra păgubiților, care sunt uneori evenimente dramatice, ce depășesc ca importanță valoarea în sine a furtului”, anunță purtătoarea de cuvânt a Poliției Bihor.

VINERI – 24 MAI:

Vineri, 24 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 12.00, în Orășelul Copiilor din municipiul Oradea, va avea loc o activitate preventivă în care vor fi implicați elevii de la trei instituții școlare din municipiul Oradea, care vor interacționa cu polițiștii pe teme de prevenire a victimizării acasă, la școală și pe stradă, sub genericul „Copilărie în siguranță”.

„În cadrul activității, vor fi abordate, în special, teme precum părăsirea voluntară a domiciliului de către minori, recomandări pentru a preveni fuga de acasă, paşi de urmat în cazul dispariţiei copilului.

 Polițiștii de la prevenire le vor oferi copiilor recomandări preventive pentru siguranța acestora și pentru a ști cum să reacționeze în anumite situații de risc.

Alături de polițiști de prevenire, în Orășelul Copiilor vor fi prezenți și polițiștii Serviciulului Criminalistic, alături de câinii de serviciu și echipamentul din dotarea acestora”, a detaliat Alina Fărcuța.

Teodora Mihai
Foto: Arhivă IPJ Bihor