Muzică și suflet românesc la superlativ. „România ne unește” a încântat publicul orădean
Sala arhiplină a Casei de Cultură a Sindicatelor a vibrat, vineri seară, sub acordurile muzicii tradiționale românești, într-un spectacol grandios dedicat Zilei Naționale.
Evenimentul „România ne unește”, ajuns la a VI-a ediție, a adus pe scenă nume de referință ale folclorului românesc, oferind publicului o seară de neuitat.
Spectacolul a debutat cu un moment solemn: intonarea imnului național de către Muzica Militară a Brigăzii 18 ISR Decebal din Timișoara, sub bagheta plutonierului major Dănuț Slabu. Emoția din sală a fost palpabilă, marcând începutul unui eveniment încărcat de simbolism și mândrie națională.
Tradiții autentice și voci de excepție
Printre cei mai apreciați artiști ai serii s-au numărat Ionuț Langa și Feciorii Zărandului, care au adus în fața publicului cântece din inima Ardealului, păstrând vie legătura cu tradițiile românești. Ansamblul „Jidvei România” și Tudor Furdui Iancu au electrizat sala, reușind să creeze momente de neuitat prin interpretările unor cântece patriotice.
În acompaniamentul impecabil al Orchestrei „Rapsodia Bihoreană”, condusă de maestrul Liviu Buțiu, artiștii au reușit să aducă pe scenă esența folclorului românesc, traversând muzical toate regiunile țării.
Pe scenă au urcat: Ionuț Langa și Feciorii Zărandului, Laura Olteanu, Ansamblul „Jidvei România”, Grupul Vocal „Stelele Bihorului”, Otilia Haragoș-Seghedi, Antonela Ferche-Buțiu, Paul Ananie, Maria Luiza Mih, Olguța Berbec și Remus Novac, Tudor Furdui Iancu, Ansamblul Folcloric „Bihorul”, Orchestra ,,Rapsodia Bihoreană”, alături de dirijor maestrul prof. Liviu Buțiu.
Punctul culminant: Suita orchestrală „România”
Momentul culminant al serii a fost suita orchestrală „România”, o călătorie muzicală prin toate zonele țării, care a cucerit inimile spectatorilor. În cadrul acesteia, s-au remarcat în mod special Alex Chira, cu interpretarea sa la caval, și Alex Sferle, la vioara cu goarnă, ambii fiind răsplătiți cu aplauze îndelungate.
Spectacolul s-a încheiat apoteotic, sub magia vocii puternice a lui Tudor Furdui Iancu, care a adus pe scenă cântece patriotice. Unele dintre acestea, îndrăgite de generații întregi, au făcut parte din repertoriul tatălui său, legendarul Nicolae Furdui Iancu, aducând un omagiu valorilor naționale.
Publicul, copleșit de intensitatea momentului, nu l-a lăsat să părăsească scena, cerându-i cu aplauze și ovații să revină pentru bis-uri.
De remarcat că, atât Orchestra „Rapsodia Bihoreană”, cât și Tudor Furdui Iancu au dedicat câteva piese „Crăișorului Munților”, Avram Iancu, comemorând cei 200 de ani de la nașterea eroului moților.
Atmosfera a fost una înălțătoar. Concertul, prezentat de apreciatul artist sibian, Traian Stoiță, a împletit armonios mândria națională cu respectul pentru istorie.
Publicul a fost cucerit de diversitatea melodiilor și de măiestria orchestrei, care a dovedit, încă o dată, că tradiția muzicală românească poate uni muzical suflete.
„Oradea are, în materie de folclor, unul dintre cei mai mari dirijori ai României”, a apreciat Traian Stoiță.
„România ne unește” a fost, și de această dată, un prilej de a reafirma valorile care ne definesc ca popor și de a celebra, prin muzică și tradiție, unitatea națională. Publicul a părăsit sala cu inima plină de bucurie, pregătit să întâmpine, cu mândrie și optimism, Ziua Națională a României.
„Este incredibil cum muzica ne poate aduce împreună, indiferent de regiune sau vârstă. Aceasta este adevărata esență a sărbătorii noastre naționale în ciuda contextului politic actual”, a declarat unul dintre spectatori la finalul evenimentului.
Spectacolul a fost organizat de Visit Oradea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, toate contribuind la succesul unui eveniment devenit deja o tradiție locală.
Crina Dobocan