Skip to main content

Ministrul Educației, în vizită la Parcul Științific din Oradea. „Predăm mult și nerelevant. Trebuie să eliminăm balastul informațional”

 |  Crina Dobocan  | 

Oradea a fost vineri, 21 martie, gazda unei noi etape din turneul național al ministrului Educației, Daniel David, dedicat analizării sistemului educațional românesc. Oficialul a participat la „Oradea STEAM Conference”, desfășurată în incinta Parcului Științific și Tehnologic. În cadrul acesteia, Daniel David a abordat provocările actuale ale educației și nevoia de adaptare a planurilor cadru la realitățile pieței muncii.

Ministrul a adus în discuție importanța echilibrului dintre cercetare, educație și inovație, declarând că universitățile nu pot și nu trebuie să pregătească absolvenții pentru fișa postului dintr-o companie, ci pentru a dobândi competențe esențiale.

Universitățile și școlile trebuie să ofere cunoștințele necesare pentru a crea o forță de muncă adaptabilă și inovatoare. Universitățile, școala nu pregătește bine tinerii pentru piața muncii. Mereu încerc să corectez discursul: unele școli, unele universități nu pregătesc tinerii pentru piața muncii. Altele, o fac foarte bine. Marile companii din străinătate au venit, și vin, în România pentru că, printre altele, avem o resursă umană foarte bine pregătită. Așa că mă plictisesc să aud afirmându-se: «companiile românești plângându-se că tinerii nu sunt bine pregătiți». În plus, modelul pe care îl avem se pliază foarte bine pe mentalitatea companiilor și, adesea, se potrivește mai puțin mentalităților locale. Eu mereu încerc să spun companiilor: «Atenție! O universitate, fie ea și Harvard (nu vorbesc doar de Universitatea Babeș-Bolyai sau de Universitatea din Oradea), niciodată nu va pregăti absolvenții pentru fișa postului din companie. Acum avem acest mecanism, care va fi foarte împins, eu am să-l susțin și în zona învățământului universitar, învățământul dual”, a spus ministrul Daniel David.

Foto: Alex Laslău/CJ Bihor

În contextul numeroaselor critici aduse sistemului educațional românesc, ministrul a accentuat că „nu toate instituțiile de învățământ eșuează în pregătirea tinerilor pentru piața muncii”. Acesta a arătat că este nevoie de schimbări semnificative pentru a combate analfabetismul funcțional, care afectează un procent îngrijorător dintre absolvenții de liceu.

Planuri cadru noi și schimbări la BAC

Întrebat de reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor despre reforma curriculară, ministrul a declarat că „nu trebuie predată toată materia” și că modificările planurilor cadru vor viza atât conținuturile, cât și structura acestora.

Predăm mult și nerelevant. Trebuie să ne concentrăm pe competențe și să eliminăm balastul informațional care nu aduce valoare educației”, a afirmat David.

Producem analfabetism funcțional într-un procent de neacceptat la nivel de liceu. Peste 40% din modelele pe care le avem în Știință și Matematică nu funcționează bine. Oricine și orice îmi spune, că nu se poate fără astea, nu se mai poate continua așa! Voi fi dispus să discutăm modele noi. Problema nu e despre numărul de ore, putem da câte ore vrem, sigur, în limite rezonabile, pentru conținuturi și modele vechi. Mă uit la liceu și văd copii cu inteligență și creativitate, similare cu cele din spațiul vestic, iar la final descoperim absolvenți cu un grad inacceptabil de analfabetism”, a explicat fostul rector al UBB Cluj Napoca.

Ministrul a anunțat că, în luna mai, o variantă integrată a noilor planuri cadru va fi pusă în dezbatere publică timp de 10 zile, urmând ca, ulterior, să fie adoptată oficial. Aceste modificări vor influența inclusiv structura examenului de Bacalaureat.

Ce spune despre homeschooling?

Un moment delicat al evenimentului a fost prezența unui părinte condamnat pentru practicarea homeschoolingului, subiect care a stârnit dezbateri aprinse în societatea românească. Întrebat despre poziția sa în privința acestui tip de educație, ministrul a declarat că a solicitat o analiză detaliată a sistemului internațional de homeschooling, urmând să prezinte concluziile și eventualele direcții de reglementare în luna mai.

Vom analiza ce funcționează și ce nu, pentru a propune politici publice adaptate”, a precizat acesta.

Conferința de la Oradea a fost un prilej pentru oficiali, profesori și elevi să discute deschis despre viitorul educației. Ministrul a reiterat dorința sa de a moderniza sistemul educațional românesc, punând accent pe relevanța informațiilor predate, dezvoltarea competențelor și corelarea pregătirii academice cu cerințele pieței muncii.

Vizita lui Daniel David la Oradea face parte dintr-un demers mai amplu de reformare a învățământului românesc, iar deciziile luate în următoarele luni vor avea un impact semnificativ asupra viitoarelor generații de elevi și studenți.

Alături de ministrul Educației, la conferința, moderată de managerul Parcului Științific și Tehnologic din Oradea, Răzvan Pătcaș, au fost prezenți: președintele interimar al CJ Bihor, Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, Horea Abrudan, inspectorul general școlar, Alin Ștefănuț, inspectorul general adjunct, Kéry Hajnal, directorul AJOFM Bihor, Bekesi Csaba, precum și reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor, studenților și al unor companii locale.

Crina Dobocan