Skip to main content

Lucrările de reabilitare a viitorului sediu al CJ Bihor, la 70%

 |  Teodora Mihai  | 

Restaurarea și reabilitarea viitorului sediu al Consiliului Județean Bihor, una dintre clădirile istorice emblematice din Oradea, a ajuns la un stadiu avansat, de 70%. În această etapă, echipele de lucru se concentrează pe zugrăvirea ultimei fațade din curtea interioară și pe restaurarea ornamentațiilor interioare, fiind în același timp integrate ultimele instalații electrice. Următoarele etape vor include zugrăvelile finale și placarea pardoselilor.

Restaurarea elementelor decorative este esențială pentru păstrarea valorii istorice a clădirii. Conform planului, lucrările vor fi finalizate în luna mai 2025. De anul viitor, activitatea Consiliului Județean Bihor va fi relocată în acest nou sediu, care va găzdui atât aparatul propriu, cât și diverse instituții subordonate.

Prin acest proiect s-a pus în valoare o nouă clădire istorică din zona ultracentrală a orașului nostru. Atât munca angajaților, cât și interacțiunea cetățenilor cu instituția, se vor desfășura în condiții mai bune. Pe lângă aparatul propriu, în noul sediu își vor desfășura activitatea o parte dintre instituțiile subordonate, precum: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Pe lângă lucrările de consolidare și restaurare arhitecturală, proiectul prevede adoptarea unor soluții de eficientizare energetică, precum reabilitarea termică a fațadei și utilizarea surselor regenerabile de energie. Aceste măsuri sunt menite să reducă semnificativ cheltuielile de funcționare ale clădirii.

13 ani de procese și degradare 

Clădirea situată pe strada Republicii, nr. 35, este un monument istoric din patrimoniul Județului Bihor. Palatul Finanțelor Publice, construit între 1899 și 1900, poartă semnătura arhitectului Kálmán Rimanóczy. După cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a funcționat ca Policlinica Mare până în 2008.

După 13 ani de procese pentru revendicarea imobilului de către un ordin călugăresc subordonat Bisericii Romano-Catolice, clădirea a intrat în patrimoniul Județului Bihor în 2016. În tot acest timp, starea clădirii s-a deteriorat semnificativ. Reabilitarea a început în august 2022, fiind executată de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor. Valoarea totală a investiției se ridică la 48.059.810,97 lei, inclusiv TVA.

Finanțarea proiectului este asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bihor și din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, Prioritatea 3: O regiune cu localități prietenoase cu mediul; Obiectiv specific 2.1: Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (FEDR), Acțiunea b) Sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, inclusiv clădiri de patrimoniu. 

Teodora Mihai
Foto: CJ Bihor