„Între Generații” la Vadu Crișului, o sărbătoare a fotbalului și a tradiției

Sâmbătă, localitatea Vadu Crișului a găzduit un eveniment deosebit intitulat „Între Generații”. Manifestarea a adus împreună actuala echipă de fotbal CS Vadu Crișului (Liga a IV-a) și veteranii care, pe vremuri, au evoluat sub denumirea de „Stânca Vadu Crișului” în campionatele zonale și județene. Evenimentul a fost mai mult decât o simplă competiție sportivă, a reprezentat o celebrare a tradiției și a pasiunii pentru fotbal, transmise din generație în generație în această comunitate.
Din partea Asociației Județene de Fotbal (AJF) Bihor, au fost prezenți Petru Boroș, secretar, și Gheorghe Rusu, director de competiții și fost component al echipei din Vadu Crișului. În discursul său, Rusu a evocat amintiri dragi și a subliniat importanța păstrării tradiției fotbalistice în comunitate.
Una dintre poveștile rememorate cu ocazia acestui eveniment a fost cea a baciulului Teodor Păscar, un meșter renumit din Vadu Crișului (renumit pentru icoanele și sculpturile sale), care a povestit despre cum, în anul 1963, inundațiile au devastat vechiul teren de fotbal. Atunci, comunitatea a decis să construiască un nou teren pe actualul amplasament, la intrarea în defileul Crișului Repede.
„De-a lungul timpului, mulți fotbaliști au pornit de la Vadu Crișului, ajungând la echipe din diviziile C și B, și chiar A. Cei mai talentați tineri erau promovați la echipa din Șuncuiuș care, pe vremea când funcționa mina, activau în divizia C, sau la Aleșd, Oradea, cu multe echipe în Liga a III-a. La sfârșitul carierei, ei se întorceau la echipa-mamă. Cel mai valoros fotbalist pe care l-a dat Vadu-Crișului a fost Teodor Fildan, născut la 14 martie 1954, care a activat la FC Bihor în divizia A”, a relatat viceprimarul Ioan Hașaș.

Foto: Ioan Hașaș / Echipa Stânca în anul 1990
Participare numeroasă
Circa 50 de foști fotbaliști, acum la vârsta a doua și a treia, care au evoluat sub culorile galben-albastru ale clubului „Stânca Vadu Crișului”, au răspuns „da” invitației organizatorilor. Printre cei prezenți s-au numărat membri ai echipei care, la sfârșitul anilor ’70, au reușit promovarea din campionatul zonal în campionatul județean, după un baraj viu, disputat pe stadionul Voința din Oradea.
Viceprimarul Ioan Hașaș a adresat un salut călduros, în numele primarului Dorel Cosma și a Consiliului Local (atât primarul, cât și vicele fiind foști componenți ai echipei locale, la nivel de junior și seniori), amintindu-le tuturor despre importanța păstrării memoriei celor care au contribuit la gloria fotbalului local. Un minut de reculegere a fost ținut în amintirea celor care nu mai sunt printre noi, dar care, cu siguranță, priveau meciul din înaltul cerului, după care s-a dat startul meciului.
În ciuda vârstei, veteranii au demonstrat că talentul și pasiunea pentru fotbal nu dispar odată cu anii. Printre cei remarcați pe teren s-au numărat Pali Teodor (Dele), Șchiop Florian (Gigi), Pușcău Sandu, Păscar Sorin, Feri și Attila Mihok, Feri Rakóci, Koti Attila, Suciu Viorel, Rațiu Călin, Șchiop Călin, Iancu Raul, Cosma Dan, Domocoș Viorel, Jóska Scheirer, Pușcaș Ioan și Alin Șchiop.
Publicul prezent a aplaudat incursiunile lui Iancu Raul, pasele clare și viziunea de joc a lui Șchiop, Rusu și Pali, precum și pofta de gol a lui Domocoș și reflexele lui Suciu (toți aproape de 70 de ani). Deși scorul a devenit irelevant, atmosfera a fost una de sărbătoare și prietenie.
După meci, întâlnirea a continuat la sala de sport, unde participanții s-au bucurat de un bograci, bere rece și muzică bună. Evenimentul a fost un succes, oferind locuitorilor din Vadu Crișului o ocazie perfectă de a petrece timp de calitate în aer liber, bucurându-se de un sport care unește oamenii.
„«Între Generații» a fost mai mult decât un simplu meci de fotbal, a fost o celebrare a spiritului comunitar, a tradiției și a legăturilor strânse dintre locuitorii din Vadu Crișului. Evenimentul a demonstrat, încă o dată, că fotbalul nu este doar un sport, ci un liant puternic care aduce împreună generații și creează amintiri de neuitat”, a conchis Ioan Hașaș.
Teodora Mihai
Foto: Ioan Hașaș / O partidă amicală care a generat amintiri de neuitat