Skip to main content

Inovație în industria lactatelor: Brânzeturi cu plante medicinale, produse în comuna Sâg

 |  Crina Dobocan  | 

Un proiect, în valoare de aproape 600.000 de euro, a dus la dezvoltarea unei game unice de brânzeturi cu plante medicinale în comuna Sâg, județul Sălaj.

Inițiativa, derulată de Grupul de Acțiune Locală Poarta Transilvaniei, combină tradiția locală cu inovația în industria alimentară.

Produsul-vedetă al gamei, brânza maturată cu cimbrișor, s-a bucurat de cel mai mare succes în cadrul testărilor senzoriale.

Pe lângă calitățile gustative deosebite, cercetătorii au descoperit și beneficiile terapeutice ale acestui produs,l. Acesta are proprietăți expectorante, antiseptice și antivirale.

Este un proiect care valorifică atât resursele naturale locale, cât și expertiza tradițională a producătorilor din zonă„, a declarat Nicolae Peștean, primarul comunei Sâg, la prezentarea rezultatelor proiectului.
Brânzeturile, certificate ca „produs montan” și realizate exclusiv din lapte local, sunt maturate cu sare de la Salina Praid.

Producătorii implicați în proiect dețin certificare pentru agricultură biologică, garantând astfel calitatea superioară a produselor.

Proiectul, derulat pe parcursul a patru ani, a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 463.625 euro, din valoarea totală de 594.737 euro. Rezultatele au fost prezentate atât la Primăria comunei Sâg, cât și la Facultatea de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca.

Această inițiativă reprezintă un exemplu de succes în dezvoltarea rurală și valorificarea resurselor locale, combinând tradiția cu inovația în industria alimentară românească„, mai spune primarul de la Sâg.

Crina Dobocan