Skip to main content

Incendiu în Tinăud: Pompierii militari bihoreni au evitat un dezastru de proporții

 |  Crina Dobocan  | 

O locuință din localitatea Tinăud a fost cuprinsă de flăcări în noaptea de joi spre vineri, 21 februarie, necesitând intervenția de urgență a pompierilor militari bihoreni. Datorită reacției rapide a acestora, un dezastru de proporții a fost evitat.

La ora 03:10, un apel la numărul unic de urgență 112 a semnalat izbucnirea unui incendiu la dormitorul unei case din Tinăud. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a mobilizat imediat trei echipaje din cadrul Stației de Pompieri Aleșd, dintre care două autospeciale de stingere și un echipaj de prim ajutor calificat.

„Ajunși la locul intervenției, pompierii militari au procedat la localizarea și lichidarea focarelor, respectiv la evacuarea unei butelii de gaz, prevenind producerea unei deflagrații și reușind să împiedice propagarea flăcărilor la celelalte încăperi ale locuinței. Pagubele înregistrate în urma evenimentului au constat în corpurile de mobilier din camera afectată de incendiu, un televizor, materiale textile și o ușă din lemn. Din fericire, nu au existat persoane rănite, proprietarii autoevacuându-se în timp util”, a spus Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor.

Potrivit acesteia, cercetările efectuate la fața locului au indicat faptul că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzire, hainele așezate lângă sobă aprinzându-se din cauza efectului termic.

Măsuri de prevenire a incendiilor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, reamintește că, prin respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor, puteți evita producerea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale și, mai grav, în unele situații, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești.

Astfel, pentru preîntâmpinarea situațiilor de urgență generate de mijloacele de încălzire, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor reguli și măsuri de apărare împotriva incendiilor :

  • Nu așezați în apropierea sobei sau pe aceasta, materiale combustibile: amplasați materialele combustibile la o distanță de cel puțin 1,5 metri față de sursele de căldură (sobe cu sau fără acumulare de căldură, reșouri etc.);
  • Se interzice folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații sau nesupravegheate;
  • Nu utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului;
  • Izolați sursa de căldură față de podea;
  • Așezați o tavă metalică în fața sobei, în dreptul ușiței;
  • Nu folosiți decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba și evitați supraîncărcarea acesteia;
  • Nu folosiți soba decât cu ușița închisă;
  • Stingeți focul din sobă înainte de a părăsi locuința;
  • Nu adormiți niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
  • Cenușa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit și amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu și numai după ce se sting complet resturile de jar.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.