Skip to main content

Incendiu de natură electrică izbucnit la o gospodărie din Remetea

 |  Redacţia  | 

În dimineața zilei de 02 iulie 2024, pompierii militari bihoreni au intervenit pentru stingerea unui incendiu de natură electrică, produs la o gospodărie situată în localitatea Remetea, reușind să salveze o șură, casa de locuit și alte bunuri de o valoare semnificativă.

Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit prin Sistemul Unic 112, în jurul orei 03.30, la adresa indicată de apelant deplasându-se cu operativitate, forțele de intervenție ale Stației de pompieri Beiuș, cu două autospeciale de stingere și cu ambulanța SMURD a subunității, precum și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Remetea.

Incendiul, care se manifesta violent la un șopron, a fost stins cu operativitate, echipajele de pompieri reușind să împiedice propagarea acestuia la șura lipită de construcția în flăcări și la casa de locuit lipită de șură”, a transmis Alina Butaci, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Potrivit acesteia, cauza incendiului a fost „efectul termic al curentului electric”. În incendiu au ars acoperișul șopronului, pe o suprafață de circa 150 de metri pătrați, 300 baloți de fân, 4 porci și alte bunuri de o valoare semnificativă.

Din fericire, evenimentul nu s-a soldat cu persoane rănite.

Recomandări

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, pompierii militari bihoreni recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor:

  • Nu utilizaţi instalaţii, echipamente și aparate electrice defecte, uzate sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare cu defecțiuni, siguranțe necalibrate, doze sau derivaţii fără capace de protecţie;
  • Apelați numai la personal autorizat pentru remedierea defecțiunilor la instalațiile, echipamentele și aparatele electrice și pentru verificarea periodică a instalațiilor electrice;
  • Nu suprasolicitaţi instalaţiile electrice prin racordarea mai multor consumatori mari (radiatoare, plite electrice, aeroterme, boilere, aparate de aer condiţionat și altele asemenea) din aceeași priză, în același timp;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice cu mâinile ude și nu trageţi de cablu pentru debranșarea lor.
  • Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului. Apelaţi numărul de urgenţă 112.