În contextul Anului Național Iuliu Hossu în Eparhia Greco-Catolică de Oradea, pe 25-26 februarie 2025 va fi proiectat Filmul „Cardinalul” (2019) la trei licee din oraș, în prezența regizorului Nicolae Mărgineanu. De asemenea, va fi lansată cartea „Mărturii asupra unui veac zbuciumat” a prof. Nicolae Mărgineanu (tatăl).
În contextul Anului Național Iuliu Hossu, Eparhia Greco-Catolică de Oradea organizează, în perioada 25-26 februarie 2025, o serie de evenimente culturale menite să aducă în atenția noilor generații personalitatea și sacrificiul Fericitului episcop greco-catolic Iuliu Hossu. Astfel, filmul „Cardinalul” (2019), regizat de Nicolae Mărgineanu, va fi proiectat la trei licee din Oradea, în prezența regizorului. De asemenea, va fi lansată ediția revizuită a cărții „Mărturii asupra unui veac zbuciumat”, scrisă de Nicolae Mărgineanu (tatăl regizorului), unul dintre cei mai mari psihologi români ai secolului XX.
Proiecțiile filmului „Cardinalul”
Filmul „Cardinalul”, o producție istorică despre viața episcopului Iuliu Hossu, va fi prezentat în trei licee din Oradea, după următorul program:
- 25 februarie, ora 10:00 – Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea;
- 26 februarie, ora 08:30 – Liceul „Don Orione” Oradea;
- 26 februarie, ora 12:00 – Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea.
Fiecare proiecție va fi urmată de o sesiune de discuții deschise pe marginea filmului, la care va participa regizorul Nicolae Mărgineanu. Dezbaterile vor fi moderate de Răzvan Marchiș, regizor și producător cultural. Astfel, elevii vor avea ocazia să adreseze întrebări și să înțeleagă mai bine contextul istoric și mesajul filmului.
Un film despre suferință și credință
„Cardinalul” prezintă viața Fericitului episcop Iuliu Hossu, de la implicarea sa în Primul Război Mondial, până la momentul în care a citit Actul Unirii la Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918, și anii de suferință îndurați sub regimul comunist. Arestat în 1948 pentru „vina” de a fi greco-catolic, episcopul a fost închis în mai multe închisori și mănăstiri. Cu toate acestea, el și-a păstrat credința până la sfârșit. În 2019, Papa Francisc l-a beatificat, alături de alți episcopi martiri, pe Câmpia Libertății de la Blaj.
„Cardinalul Iuliu Hossu rămâne un model de verticalitate și sacrificiu, nu doar pentru generația noastră, ci și pentru cei care l-au persecutat. Viața sa este o lecție de credință și demnitate pentru toți cei care îl descoperă acum, la mai bine de un secol de la momentul Marii Uniri. A murit în odoare de sfințenie și a fost înmormântat la Cimitirul „Bellu” din capitală. Papa Ioan Paul al a II-lea, în 1999, a dorit în mod cu totul special să meargă la mormântul lui și să se închine, iar Papa Francisc, în 2019, l-a ridicat la cinstea altarelor alături de ceilalți Fericiți Episcopi Români Greco-Catolici”, au arătat reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
„Mărturii asupra unui veac zbuciumat”
În cadrul aceluiași eveniment, va avea loc lansarea ediției a III-a, revizuite, a cărții „Mărturii asupra unui veac zbuciumat”, scrisă de profesorul Nicolae Mărgineanu. Tatăl regizorului a fost un eminent psiholog român, cu un rol important în retrocedarea integrală a Ardealului după cel de-al Doilea Război Mondial. Arestat și condamnat de regimul comunist, a petrecut ani grei în închisorile politice ale epocii.
Publicată în 2024 la Editura Școala Ardeleană, cartea este descrisă de prof. univ. dr. Mircea Miclea ca „o expresie nu numai a ceea ce a făcut istoria din om, ci, mai ales, a ceea ce a făcut omul Nicolae Mărgineanu din ce a făcut istoria cu el.”
Crina Dobocan