Emoție și bucurie la CSEI nr. 1 Oradea. Festivalul Special Kids – Împreună în diversitate
Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Oradea a fost, zilele trecute, gazda Festivalului Special Kids. „Împreună în diversitate” a fost sloganul ales pentru această ediție a evenimentului.
Festivalul, care a devenit o tradiție în cadrul unității de învățământ, s-a desfășurat în contextul proiectului educativ județean „Împreună în diversitate”, coordonat de prof. Paula Corb Manole.
Scopul acestui proiect este promovarea acceptării diferențelor individuale, valorizarea unicității culturale și întărirea spiritului european de „unitate în diversitate”.
„Festivalul «Special Kids» a fost inițiat în 2008, ca parte a unui proiect Comenius și a fost prilejuit de vizita partenerilor internaționali. De-a lungul anilor, acesta s-a transformat într-un festival-concurs anual. Cu toate că a fost întrerupt în 2017, am reușit să îl reinventăm în acest an”, conform declarațiilor directorului Teodora Pantazi.
Evenimentul a adus împreună elevi și profesori din opt unități de învățământ din județul Bihor, printre care se numără: Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Școala Gimnazială nr. 1 Drăgești, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Bonitas” Oradea, Liceul de Arte Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea.
Festivalul a inclus secțiuni de dans și cântec, unde elevii, sub îndrumarea profesorilor, au încântat publicul cu momente artistice deosebite, reflectând specificul cultural al diferitelor naționalități.
Participanții au avut parte de momente emoționante.
„Elevii din învățământul special și din cel de masă au valorificat la maximum cea de-a opta competență cheie din cadrul european: sensibilizare și expresie culturală”, a subliniat inspectorul pentru minoritatea rromă, Ionel Cordovan, membru al juriului.
Festivalul a beneficiat de sprijinul Asociației CES, Băncii pentru alimente Oradea și Asociației Cătunul Verde, prin implicarea președintelui Georgeta Szabo, de asemenea membru al juriului.
„Festivalul a fost o celebrare a diversității și unității, unde am cântat, am dansat și ne-am bucurat de oportunitatea de a ne cunoaște și de a învăța unii de la alții. Evenimentul a reușit să aducă un suflu nou tradiției și să reafirme valorile educației incluzive într-o atmosferă plină de emoție și bucurie”, a mai precizat Teodora Pantazi.
Teodora Mihai