Cea mai recentă ediție a concursului ”Minoan Robotsports Competition Global Olympiad”, găzduită de orașul Heraklion din insula Creta, Grecia, a marcat o serie de victorii remarcabile pentru echipele de robotică din România. Acest eveniment a atras competitori din peste 30 de țări, la 24 de probe diferite, majoritatea împărțite în 3 categorii de vârstă.
Echipa actuală de robotică a Colegiului Național “Onisifor Ghibu” Oradea, BITS Radka, formata din elevii de clasa a 11-a: Mociar Răzvan și Bar Andrei, s-a întors acasă cu 7 premii. Alte 7 premii au fost obținute de echipa SQRT ConnectGroup, formată din 3 foști elevi ai aceluiași colegiu: Mociar Cătălin, Szabo Ștefan și Iuhas Andrei, aceiași care au adus prestigiu liceului și în anul 2019 când au obținut locul 2 mondial la olimpiada de robotică din Coreea de Sud.
Premiile aduse de aceștia sunt următoarele:
– BITS Radka:
- premiul 1 și 2 la Obstacle Race Non-Lego categoria 13-18 ani
- premiul 1, 2 și 3 la Marathon categoria 13-18 ani
- premiul 1 și 3 la Rally Non-Lego categoria 13-18 ani
-Sqrt ConnectGroup:
- premiul 1 și 2 la Obstacle Race Non-Lego categoria 18+ ani
- premiul 1, 2 și 3 la Marathon categoria 18+ ani
- premiul 1 și 3 la Rally Non-Lego categoria 18+ ani
Elevii susțin că informatica învățată la orele de curs a fost o piatră de temelie pentru obținerea acestor performanțe. Multe dintre abilitățile necesare însă, nu se învață în școli, ci prin pasiune, muncă suplimentară și experiență acumulată. Totuși în colegiul la care aceștia învață, elevii sunt încurajați să performeze în activități extrașcolare. Directorul școlii, Iulius Timar susține echipa de robotică cu orice resurse are la dispoziție și face tot posibilul să le creeze acestor elevi un echilibru între responsabilitățile școlare și pasiunea lor. Atunci când au existat posibilități, colegiul a oferit chiar și susținere financiară echipei, plătind o parte din cheltuielile de deplasare. Totuși, componentele necesare pentru asemenea performanțe sunt scumpe, iar deplasările costisitoare, motiv pentru care echipa este susținută financiar de sponsorul oficial Radka SRL.
Cum sunt construiți roboții?
Roboții de tip ”Line Follower” cu care concurăm la probele ”Obstacle Race”, ”Marathon” și ”Rally” sunt o combinație între precizie, viteză și agilitate. Acești roboți sunt construiți și proiectați de noi în întregime. Senzorii, șasiul, roțile, chiar și piesele electronice sunt gândite și create de noi, echipele Bits Radka și Sqrt ConnectGroup. Datorită vitezelor mari cu care se deplasează aceștia sunt vedetele competițiilor de robotică, fiind una dintre cele mai vechi categorii prezente în cadrul concursurilor. Acest tip de roboți folosesc între 2 și 20 de senzori de nuanță care fac diferența dintre alb și negru. Aceștia transmit informația unui procesor extrem de rapid, care folosind algoritmul creat de noi, comandă motoarele prin intermediul unor drivere mici, dar puternice. O turbină care creează forță de apăsare este plasată într-un loc strategic pe robot cu scopul de a crește aderența și de a micșora inerția.
Ce presupun probele?
În cadrul probei de Marathon scopul robotului este să urmărească singur o linie neagră pe un fundal alb, cât mai precis și cât mai rapid. Această competiție este foarte asemănătoare curselor de Formula 1 întrucât robotul trebuie să aibă capacitatea să treacă în viteză de virajele strânse de pe traseu, fără să părăsească linia. Fiecare ieșire de pe linie este penalizată. Nu este simplu de construit un astfel de robot functional, iar adevăratele provocări apar odată cu creșterea vitezei robotului. În top, lupta este foarte strânsă. Cei mai buni roboți se bat la diferențe de câteva milisecunde, unde cel mai mic detaliu în proiectarea și programarea robotului contează enorm, iar componentele folosite joacă rolul crucial.
Proba de Obstacle Race, spre deosebire de proba Marathon, nu este doar despre viteză și precizie. Robotul trebuie să se confrunte pe traseu cu niște situații excepționale de tipul întreruperilor de linie, intersecțiilor sau modificării grosimii marcajului. De asemenea, pe traseul robotului există plasate obstacole pe care acesta trebuie să le abordeze corect: o cărămidă care trebuie ocolită, rampe mobile care trebuie urcate sau chiar munți înalți de 15 cm. Roboții sunt penalizați dacă nu reușesc să treacă de un obstacol. La această probă este declarat câștigător cel mai rapid robot care rezolvă traseul.
Proba de Rally scoate în evidență robotul care poate atinge viteza cea mai mare în linie dreaptă. La această probă robotul trebuie să poată sesiza instantaneu ridicarea steagului de Start și să demareze cât mai repede pentru a trece primul linia de Finish. Din momentul în care ating linia de sosire și cronometrul se oprește, pentru ca timpul să fie luat în considerare, este necesar ca robotul să se oprească singur în cei 50cm disponibili. Se formează apoi o piramidă între primii 8 roboți, care se întrec 1 vs. 1 pentru determinarea câștigătorilor.
De la același concurs s-a mai întors cu premii echipa de orădeni TAP, care concurează la probele cu roboți Humanoizi.
Tinerii se pregatesc în continuare pentru a participa la cel mai important concurs din România și chiar din Europa, “RoboChallenge” București, unde vor concura cu peste 1000 de participanți din mai multe țări. Acolo, echipa Colegiului ”Onisifor Ghibu” va da tot ce poate ca să ocupe podiumul la probele de Line Follower Classic, Turbo și Enhanced.