Elev de clasa a VI-a din Oradea, premiat la Olimpiada Națională de Fizică

Eduard Andrei Vase, un elev de clasa a VI-a de la Școala Gimnazială nr. 11 din Oradea, a obținut recent diplomă de onoare la faza națională a Olimpiadei de Fizică, clasându-se pe locul 46 la nivel național. Pentru Eduard, fizica devine ușoară atunci când înțelegi fenomenele.
„Dacă înțelegi fenomenele fizice, este destul de ușoară fizica. Dacă însă nu le înțelegi, este grea. Dacă preferi Limba și Literatura Română, înseamnă că nu prea o să înțelegi această materie. Contează felul tău de a înțelege fenomenele, dar și profesorul,” a explicat el.
Eduard a fost susținut în pregătirea sa de profesorii Gabriel Bondor (de la Școala Gimnazială nr. 11) și Sergiu Berian (de la Centrul de Excelență al Județului Bihor), precum și de diriginta sa, Violeta Paruș.
El a spune că munca asiduă și sprijinul primit au fost esențiale pentru succesul său.
„M-au ajutat și m-au sprijinit mult. M-am pregătit mult și am obținut aceste rezultate”, a mai adăugat el.
Pregătire zilnică

Pregătirea intensă pentru etapa națională a început după succesul de la faza județeană, unde a obținut locul III.
„Până la etapa județeană m-am pregătit în fiecare vineri la centrul de excelență. Când am văzut rezultatul de la județeană, am început să mă pregătesc zilnic. Pregătirea a variat de la două la patru ore pe zi, înaintea olimpiadei naționale. Mi-a rămas timp și să mă joc, dar seara, după ora 20.00”, a spus Eduard.
Pentru elevul Școlii Gimnaziale nr. 11, rezultatul obținut la olimpiada națională este foarte important și este un motiv de mândrie, dar și de recunoaștere din partea celor din jur.
„Pentru mine, rezultatul obținut la olimpiada națională de fizică este foarte important. Îmi dă o mândrie pentru că am reușit. În plus, mă ajută și pentru că alți oameni văd că mă pricep la fizică,” a declarat el.
Drag de materie
Profesorul Gabriel Nicolae Bondor, care l-a pregătit pe Eduard, a început să lucreze cu el la începutul clasei a VI-a. Acesta a explicat cum reușește să îi facă pe elevi să îndrăgească disciplina pe care o pedă.
„Abordarea mea a fost să îi atrag pe copii către această materie pentru că, în general, fizica este percepută ca o materie extrem de dificilă și unii copii se sperie de ea. Eduard a prins drag de ea și probabil și încliniația sa pentru această materie a contat în modul în care a fost abordată”, a spus Bondor, subliniind importanța înțelegerii fenomenelor fizice pentru a face această materie atractivă și plăcută.
„Plec de la principiul că elevii trebuie să înțeleagă ceea ce li se predă și atunci totul devine plăcut, totul se schimbă. Când înțelegi anumite fenomene, ele trebuie completate cu noțiunile științifice care stau în spatele lor. Și aceste noțiuni, dacă sunt înțelese și aplicate corect, duc la performanță”, a explicat profesorul.
În ciuda dificultăților legate de lipsa de laboratoare adecvate pentru practica fizicii în școli, Gabriel Bondor este optimist în ceea ce privește viitorul elevului său.
„Avem foarte puține laboratoare, și aici este loc de îmbunătățiri, pentru că conceptele se abordează teoretic și ulterior, practic”, a mai adăugat el.
Prin dedicare, sprijin și o metodă de predare adecvată, Eduard Andrei Vase a demonstrat că pasiunea și efortul pot conduce la rezultate deosebite, chiar și în domenii percepute ca fiind dificile. Performanțele sale sunt un exemplu pentru colegii săi și un motiv de mândrie pentru școala la care învață.
Teodora Mihai