Skip to main content

Educație pentru toți copiii, în spiritul incluziunii

 |  Crina Dobocan  | 

Școala Gimnazială „Ioan Slavici” din Oradea continuă să-și îndeplinească misiunea educativă, adaptându-se cerințelor actuale, însă fără a uita de valorile care au consacrat-o de-a lungul secolului XX.

Cu o istorie bogată și un patron spiritual cu o puternică vocație de pedagog, Ioan Slavici, școala își asumă rolul de pilon al educației incluzive, deschise tuturor copiilor, indiferent de naționalitate sau statut social.

Menirea firească a școlii nu e să dea învățătură, ci să deștepte, cultivând destoinicirile intelectuale în inima copilului, trebuința de a învăța toată viața”, spunea Ioan Slavici. Motto-ul rezonează perfect cu valorile promovate de instituție.

Directoarea școlii, prof. Brîndușa Buzulică, a ținut să sublinieze importanța parteneriatului între comunitate, părinți și cadrele didactice, în discursul său susținut la începutul noului an școlar 2024-2025.

Școala noastră nu este doar un loc al cunoașterii și științei, ci și al prieteniei și comunicării. Este locul în care elevii învață să depășească propriile limite și să construiască relații de colaborare și respect. Suntem mândri de faptul că Școala Gimnazială «Ioan Slavici» este una incluzivă, deschisă, și ne propunem să oferim fiecărui copil șansa de a se dezvolta într-un climat socio-afectiv optim”, a spus directorul școlii de pe Calea Clujului nr. 188.

Potrivit prof. Buzulică, în contextul actual, marcat de o diversitate socială și economică, școala urmărește să asigure un curriculum modern, care să răspundă nevoilor elevilor, dar și provocărilor din societatea de azi.

Școala înseamnă cunoaștere, știință, cultură, colegialitate, prietenie. Consider că fiecare verigă a parteneriatului comunitate – părinți- cadre didactice este extrem de important pentru voi, elevii acestei școli. Școala noastră ține cont de aspiraţiile elevilor și ale părinților pentru un proces de învăţământ modern, printr-o comunicare deschisă, fructuoasă, pentru a promova valorile noastre morale: responsabilitate, încredere, seriozitate, punctualitate, toleranță, profesionalism, calitate, comunicare, implicare, integrare, spirit de echipăşi spirit civic”, a subliniat prof. Brîndușa Buzulică.

Cu ocazia deschiderii anului școlar, au fost prezenți Anca Grama, director la Direcția de Asistență Socială Oradea, Alina Meheș, coordonator Centru de zi, Grigore Morar, reprezentant Consiliul Local, agentul Andrei Opriș, reprezentant al IPJ Bihor și preotul Nicolae Vesa de la parohia Oradea – Mihai Eminescu, în biserica ce poartă hramurile Învierea Domnului și Intrarea Domnului în Ierusalim.

Cu toșii au subliniat importanța cooperării dintre comunitate și școală pentru a asigura succesul educațional al tinerelor generații.

Crina Dobocan